Nagy zivatarok voltak a front előtt csütörtökön

A hidegfront előtti labilis levegőben heves zivatarok alakultak ki a Dunántúlon, majd a középső és a keleti országrészben is.

A délutáni, esti órákban egy hidegfront érte el a Kárpát-medence térségét. A front megérkezését a nyugati megyékben az északnyugatira forduló és megerősödő, helyenként viharossá fokozódó szél jelzte.

Kora délután a front előtti labilis levegőben többfelé zivatarok alakultak ki a Dunántúlon és a középső megyékben, és később másutt is szélviharral, jégesővel kísért intenzív zivatartevékenység fordult elő.

Heves zivatar átvonulása Budaörsnél (időjárás.hu videó)

A front áthaladása után a legerősebb széllökések a Dunántúlon a 70-80 km/órás értéket is elérték, de Tapolcán estefelé az ICI Interaktív Meteorológia mérőműszere 112 km/órás, Fertőszentmik-lóson 96 km/órás széllökést regisztrált. A Balatonon másodfokú viharjelzés volt érvényben.

Felhőszakadás Esztergomban

Esztergomban és Budaörsön alig fél óra leforgása alatt 15, illetve 12 mm csapadék hullott a felhőszakadásból. Délután négy körülre egy Szegedtől egészen Tatabányáig húzódó, mintegy 120-140 km hosszú heves zivatarokból álló vonalba rendeződött viharobjektum alakult ki. Ennek mentén Tolnanémedinél jégesőt is észleltek.

Estefelé némileg mérséklődtek és elsősorban Bács-Kiskun megyére, valamint a déli határszélre korlátozódtak a zivatarok, de eső, záporeső sokfelé hullott az országban. Később északkeleten képződtek újabb, de már jóval gyengébb gócok.

Tatabányán is nagy vihar volt

Dunaújvárost is elkapta a zivatar

Baját kora délután érték el a zivatarok (időjárás.hu videó)

Salgótarjáni égkép 13:10-kor (időjárás.hu webkamera)

 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.