Nagy-Britanniában erős hidegfront vet véget a kellemes időnek

Szokatlanul meleg van jelenleg Nagy-Britanniában, de a hétvégére komoly lehűlést várnak a szakemberek.

Nyugat-Európa térségében egy nagy kiterjedésű anticiklon található, aminek területén igen meleg, száraz levegő alakítja az időjárást, szinte felhő sincs az égen. A következő napokban ez az anticiklon a Kárpát-medence irányába terjeszkedik, mozdul el, miközben a Brit-szigeteket északról igen hideg légtömegek érik el. A hidegbetörés előtt a napokban a délkeleti, délnyugati és keleti térségekben többfelé 20 fok fölé melegszik a levegő, ami 7, 8 fokkal magasabb az áprilisban szokásos sokéves átlagnál. Mindehhez szikrázó napsütés társul, a szürkeséghez szokott britek legnagyobb örömére verőfényes időben telnek a napok. A természet is kivirágzott: a tavaszi virágok mellett kivirultak a gyümölcsfák, duzzadó rügyek lepték el a fákat.

Éppen ezért jelent komoly veszélyt a növényekre az érkező hideg: pénteken hirtelen nagyjából 10 fokot esik vissza a hőmérséklet, a hétvégén pedig akár fagyok is lehetnek sokfelé, a gyümölcsfák friss hajtásai elfagyhatnak, és ez az állatokra is kisebb veszélyt jelent. Egyes rovarok is elpusztulhatnak az erősebben fagyos vidékeken, amik táplálékul szolgálnak az éppen hazaérkezett fecskéknek és más madaraknak. Egy erősebb fagy pedig a tölgyfákban és a lepkékben is kárt tehet.

Londonban csütörtökön tetőzhet a meleg, akkor 21, 22 fokot is mérhetnek a délutáni napsütéses időben az ott élők. Ehhez képest szombaton már csaknem 10 fokkal lesz hidegebb, és záporokra is készülni kell. Április végéig pedig marad a változékony, időnként szeles, elszórtan kisebb esőkkel tarkított idő.

Virágzó gyümölcsfák Angliában

telegraph.co.uk

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.