Mozgalmas az időjárás az új évben is

Markáns ciklonok ostromolják Észak-Európát, és ezek frontrendszerei a Kárpát-medence időjárást is befolyásolják.

Európa északi felén igen mozgalmasan indul az új év: egyszerre több alacsony nyomású képződmény alakítja az időjárást a Brit-szigetektől Oroszországig elterülő régióban, melyek egyike-másika Közép-Európát sem kerüli el. A három fő időjárási rendszer mellett egy újabb markáns ciklon van fejlődőben az Atlanti-óceánon, a Brit-szigetektől nyugatra. Középpontjában gyorsan süllyed a légnyomás (24 óra alatt 20 hPa-lal), ahogy a szárazföld felé közeledik, és kedd éjszaka már egész 950 hPa-ig mélyül a képződmény.

A ciklon eközben kelet-északkeleti irányban helyeződik át: a Brit-szigetek fölött áthaladva szerda hajnalban várhatóan már Svédország fölött örvénylik. Hidegfrontja kiadós csapadékot (zömmel esőt) okoz a Brit-szigeteken, Európa északnyugati partjai mentén, Dánia és Dél-Skandinávia térségében. A maximális széllökések pedig megközelíthetik a 120 km/órát a partvidékeken. A hidegfront szélerősödéssel és esővel kísérve szerdán napközben eléri a Kárpát-medencét is.

A folytatásban a ciklon tovább halad északkelet felé, és eközben déli peremén egy újabb, hasonló erősségű ciklon jöhet létre, kiadós esővel áztatva Közép-Európát, nálunk is szeles és csapadékos időt okozva csütörtökön.

Ezt követően ugyan hidegebb levegő árasztja el a Kárpát-medencét, és a jelenlegi számítások szerint kifejezetten hideg lesz a hajnal szombaton, de az igazi téli időre legalább a jövő hétig még várni kell.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.