Melegebb idő jön fronthatásokkal − humánmeteorológia

A héten frontok terhelik a szervezetet, a hét elején még gyenge fronthatások váltják egymást, majd a következő napokban egyre több panaszokat okoznak. Az időjárás érzékenyek a következő napokban, fejfájással, ízületi panaszokkal vérnyomás ingadozással is reagálhatnak ezekre.

Kedden a magasban melegedés kezdődik, gyenge melegfronti hatás érvényesül, délelőtt még országszerte a napsütésé lesz a főszerep, de délután délnyugat felől felhősödés kezdődik, és kisebb eső is előfordulhat. Az esernyőt ezért ne hagyjuk otthon, szükség lehet rá. A fronthatás ízületi gyulladásos panaszokat, fejfájást, reakcióidő növekedést idézhet elő. Az elmúlt idő változékonysága a szervezetet próbára tette, sokaknál jelentkezett felsőlégúti megfázásos jellegű panaszok. A torokfájás, torokgyulladásos panaszok ebben az időben felerősödnek, csökkenthetjük a fertőzés kockázatát, ha nyilvános helyen, főként az utcán nem étkezünk, valamint betartjuk a higiénés szabályokat. A közlekedésben legyünk óvatosabbak, tartsunk nagyobb követési távolságot.

A szálló por szintje és a légszennyezettség mértéke alacsony, és a következő napokban alig fog változni. Az időjárás kedvez viszont az igen agresszív allergén virágporral rendelkező üröm és parlagfű pollenszórásának. Országszerte fokozódhatnak a szénanáthás panaszok.

Szerdán is marad a melegfronti hatás, ami a fejfájósoknak további panaszokat okozhat. A felerősödő szél tovább fokozhatja a kellemetlen tüneteket, nyugtalanság, alvászavarok is felléphetnek. A hét további napjaiban kellemes idő várható, bár a frontok megterhelnek továbbra is bennünket, így a szervezetünk fokozottabban reagál a változásokra. Hogy elkerüljük a fejfájásos panaszokat, ajánlott a könnyű vitamin és ásványi anyagokban gazdag élelmiszerek fogyasztása, valamint figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre a nap folyamán. Célszerű a magnézium és a B vitamin bevitelére figyelni, amivel csökkenthetőek a kínzó panaszok.

Csütörtökön kettősfronti hatás várható. Erősödhetnek a reumatikus panaszok, ízületi fájdalmak. A keringési betegeknél vérnyomás ingadozás is előfordulhat. Országszerte szükség lesz az esernyőkre. A többnyire borongós időben szomorkásak lehetünk, és a depressziós panaszok is erősödhetnek. A csokoládé helyett ajánlott a padlizsán fogyasztása, amiből sokféle étel készülhet, és a boldogsághormonunkat is megemeli.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.