Megterheli az immunrendszert a nagy hideg − humánmeteorológia

Átmeneti csendes idő után újabb frontok jönnek. A görcsös és fejfájós panaszok mellett a keringési betegek vérnyomás ingadozást is tapasztalhatnak. A gyengülő légmozgás hatására ismét emelkedik a légszennyezettség. Még marad a hideg idő, csapadék szilveszterig nem várható, viszont az éjszakai lehűlés egyre erősebb lesz.

Szerdán már csendesebb, kevésbé megterhelő idő várható. Csapadék már nem valószínű, országszerte több órás napsütésre készülhetünk, amit érdemes kihasználni és egy kiadós sétát tenni. Aki teheti, szervezzen szabadba programot, jó minőségű hó található a sí és szánkópályákon is. Ajánlott a réteges meleg ruházat, meleg italok fogyasztása. Étkezés során a könnyen emészthető, gabonából készült ételeket ajánlott fogyasztani. A nagy hideg miatt veszélyben vannak az utcán élő emberek, ne forduljunk el tőlük, meleg ruhával, meleg italokkal segítsük őket ezekben a napokban. Sokan nem tudnak fűteni, ilyenkor egy tál meleg étel akár életet menthet.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja országszerte ismét emelkedik, ezért kiemelten fontos továbbra is figyelnünk a környezeti terhelésre. Autózás helyett inkább a tömegközlekedést ajánljuk. Fontos a tiszta levegő megőrzése, mert a szennyezett levegő légúti megbetegedésekben szenvedők panaszait fokozza, de az egészséges embernél is jelentősen befolyásolja a napi munkavégzést is, fáradtabbak, aluszékonyabbak lehetünk.

Csütörtökön erős fagyokra lehet számítani, napközben is fagypont alatti hőmérséklet lesz. Gyenge melegfronti hatás várható, de a nagyon hideg idő az érrendszeri betegeket komoly terhelésnek teszi ki. Vérnyomáspanaszok jelentkezhetnek, de a végtagi keringési betegek is számíthatnak a panaszaik fokozódására.

Pénteken fronthatás nem lesz, de északnyugat felől felhősödés kezdődik, amiből eleinte csak arrafelé, később országszerte várható havazás. Szilveszter éjszakáján közlekedők csúszós utakra készüljenek.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.