Megdőlt a csehországi abszolút melegrekord

Hétfőn délután olyan magasra kúszott a hőmérő higanyszála Csehországban, amilyenre a hivatalos mérések kezdete óta nem volt példa.

Közép- és Dél-Európában hőség tombol, a hőhullám hatására pedig folyamatosan az országos rekordok közelébe emelkedik a levegő hőmérséklete több országban is. Hétfőn Csehországban „sikerült” is a rekorddöntés: a korábbi csúcsot, 40,2 fokot még 1983. július 27-én, Prága környékén mérték, míg tegnap délután a legmelegebb órákban 40,4 fokot mutattak a hőmérők. Az újabb rekord ugyancsak Prága környékén született, ami 2 tizeddel magasabb tehát, mint a korábbi.

A forróság még napokig kitart térségünkben, Nyugat-Európában azonban már mérséklődik a nagy meleg. Hazánkban az e hétre vonatkozó napi rekordok mind 39 fok felett vannak, kicsi az esély arra, hogy megdőljenek, de biztosat majd csak a hőhullám végén jelenthetünk ki. A mostani számítások alapján úgy tűnik, hogy egy hidegfront hatására vasárnap még csak nyugaton, hétfőn pedig már országszerte megszűnik a rekkenő hőség.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.