Mediterrán ciklon okoz többnapos havazást

Egy mediterrán ciklon alakítja időjárásunkat, ami nedves levegőt szállít térségünkbe, sokfelé okozva tartós havazást. A ciklon csak szerda este távozik a Kárpát-medencéből.

A délelőtt folyamán a ciklon melegfrontja mentén egyre többfelé kezdődött havazás dél, délnyugat felől, a csapadékzóna déltájt már súrolta a főváros térségét. A délután folyamán egyre nagyobb területre terjed ki a csapadékhullás, az északkeleti megyéket este éri el a csapadékzóna. Kedden váltakozó intenzitású, ismétlődő jellegű havazásra lehet számítani az ország döntő részén, és a csapadék csak szerda hajnalban kezd el szűnni délnyugat felől. A keleti, délkeleti tájakon havas esőre, esőre, kedd reggel átmeneti ónos esőre is lehet számítani.

A tél remélhetőleg utolsó "hóciklonából" nagy területen összegyűlhet 10 centi körüli, nagyobb eséllyel délnyugaton 15-20 centit meghaladó hómennyiség. A többfelé megélénkülő, elsősorban az ország északkeleti harmadán és a Nyugat-Dunántúlon erős lökésekkel kísért északias szél pedig komolyabb hófúvásokat is okozhat.

Csütörtöktől már egy újabb mediterrán ciklon áramlási rendszerébe kerülünk, ám ez végre enyhébb levegőt szállít a Kárpát-medencébe, és a hétvégére jelentős enyhülés látszódik. A csapadékos időszaknak azonban nem lesz vége, többször és többfelé ígérkezik eső, zápor, de a zivatarok is újból megjelenhetnek.

kép: Az ICI Interaktív Meteorológia őcsényi állomásának webkameraképe

Az ICI Interaktív Meteorológia őcsényi állomásának webkameraképe

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.