Mediterrán ciklon áztatja Dél-Európát

Miközben Közép-Európában hetek óta alig hullott csapadék, Olaszországban áradások és földcsuszamlások kísérik egy mediterrán ciklon útját.

A hét elején egy mediterrán ciklon mélyült ki Mallorca és Szardínia között, s az elmúlt két-három napban heves esőket okozott Olaszország déli részén. A Szardínia északi partvidékén található Olbia településen mintegy 120 mm eső hullott, időnként heves zivatartevékenység kíséretében. Itt az átlagos havi csapadékösszeg novemberben 55-65 mm.

Szerdán a ciklon hidegfrontja Szicíliában okozott heves esőket, ami áradásokhoz, földcsuszamlásokhoz vezetett. A sziget keleti csücskénél elhelyezkedő Saponara települést (Messina közelében) teljesen elöntötte a sártenger. A természeti csapásban legalább négyen vesztették életüket. Az időjárás az olasz csizma orrát, Calabriát sem kímélte.


A sárlavina játékszerként vitte magával az autókat Saponaraban.
(photoblog.msnbc.msn.com; Antonio Parrinello, Reuters
)

A mediterrán ciklon csütörtökön és pénteken még további, időnként heves csapadékot okoz immár Olaszország keleti, délkeleti, majd délkelet felé mozdul el, de közben töltődni, azaz gyengülni kezd. Melegszektora az éjszakai órákban hazánk dél határszélét is megközelítette, ám nálunk számottevő csapadék nem hullott - és a továbbiakban sem várható.

Miközben Olaszországban a heves esők okoznak gondot, hazánkban már egy hónapja nem volt számottevő csapadék - szemben az ilyenkor megszokott 40-60 mm-es összeggel. Ez folyóink vízszintjén is meglátszik - erről ebben a cikkünkben olvashat.

A szárazság Közép-Európa más részeit is sújtja: Németországban például azt állítják a meteorológusok, hogy az idei november a meteorológia mérések 1881-es kezdete óta minden idők legszárazabbika lesz. Az eddigi rekordot 1920-ban mérték, akkor átlagosan mindössze 10,2 mm csapadék hullott a hónapban. 2011-ben azonban várhatóan ezt sem érik el az értékek. Mindez a németországi folyókon is érezteti hatását, így pl. a Rajnán, ahol az alacsony vízállás révén több világháborús bomba is előkerült a mederből.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.