Markáns hidegfront hoz fordulatot

Noha már bő egy hónapja tart az ősz, eddig jobbára enyhe időben volt részünk. Vasárnap azonban egy erőteljes hidegfront érkezik, amely mögött tartósan az évszakos átlagnál hidegebb idő köszönt be.

Vasárnap reggelre a közeledő hidegfront hatására északnyugat felől erősen megnövekszik a fátyolfelhőzet, az északi határszélen pedig néhol már kisebb eső, zápor sem kizárt. Délelőtt tovább vastagszik a felhőzet, délután pedig egyre többfelé számíthatunk esőre, záporra, zivatarra.  A viszonylag nagy légköri instabilitás miatt heves zivatarok is kísérhetik a frontot felhőszakadással, szélrohamokkal.

Napközben a szél általában még délnyugati, nyugati lesz, elsősorban a Dél-Dunántúlon erősödhet meg. Estétől viszont az északnyugatira forduló szél megerősödik, sőt, egyre többfelé viharossá fokozódik. A legerősebb lökések a Dunántúlon a 80 km/órát közelíthetik.

A hőmérséklet csúcsértéke általában 18, 23 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb, míg a Kisalföld térségében a leghűvösebb. Itt a hőmérséklet várhatóan a késő délelőtti, déli órákban tetőzik. A front mögött aztán rohamosan hűlni kezd a levegő, a hőérzet ugrásszerűen csökken.

A front és csapadékzónája az éjszakai órákban elhagyja a Tiszántúlt, kiderül az ég, így igen hideg lesz a hétfő reggel, bár a szél miatt ekkor még nem hűl fagypontig a levegő. A következő napokban viszont több alkalommal is lehetnek fagypont közeli értékek, és a délutánok is meglehetősen hűvösnek ígérkeznek, többször 15 fok alatti maximumokkal.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.