Mégsem Líbia a világ forró pontja

A legfrissebb kutatási eredmények tekintetében a Meteorológiai Világszervezet hibásnak értékelte a 90 évvel ezelőtt, Líbiában mért 58 fokos hőmérsékletet.

A 2010-11-ben zajló kutatás során tüzetes szakértői vizsgálatnak vetették alá az 1922-ben, El Aziziában mért 58 Celsius-fokos hőmérsékleti értéket, aminél a mérések története óta sosem mértek magasabbat. A vizsgálatok során arra a következtetésre jutottak, hogy egyáltalán nem megfelelő körülmények között történt a mérés: a műszerek állapota megkérdőjelezhető volt, a mérés nagymértékben eltért mind a környező adatoktól, mind az állomáson az elkövetkező időszakban regisztrált hőmérsékleti értékektől. Ez lehetett annak az eredménye, hogy az észlelő állomást egy fekete, aszfaltszerű alapra helyezték, de egyáltalán nem zártható ki az emberi hiba sem, azaz, hogy az észlelő hibásan olvasta le a hőmérőt.

El Aziziában akkoriban a Six-Bellini-féle hőmérőt alkalmazták, amelyről kétféleképpen, a mutatóhegy alsó és felső végéről is lehet olvasni a hőmérsékletet. A helyes értéket a mutató alsó széle mutatja, a felső állás ettől 7 fokkal mutat többet - amennyivel 1922-ben is elnézhették a mérést.

A Six-Bellini termométer. A kék mutatót a higanyszál felfelé tolja, ahogy melegszik a levegő, és a higanyszállal ellentétben a mutató nem esik vissza, ha kissé lehűl a levegő. Az ábrán az adott időszakban a
legmagasabb hőmérséklet kb. 28,3 fok volt (a mutató alsó vége), ahonnan 26,5 fokra esett vissza.

forrás: en.wikipedia.org

Mindezek függvényében az USA-ban található Death Valley vált ismét a Föld legforróbb vidékévé, ahol a líbiai mérést 9 évvel megelőzően 56,7 fokot regisztráltak 2 méteres magasságban.

forrás: origo, OMSZ

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.