A Mátrában utoljára lehet síelni, reggel hidegrekordok dőlhetnek

A hosszú hétvégére bőven hullott eső és hó. A Mátrában vasárnapig tart nyitva a sípálya, a hétvége hátralévő részében az időjárás is kedvezőbb lesz, de vasárnapra virradóan hidegrekordok dőlhetnek.

Csütörtökön és pénteken többfelé hullott kiadós csapadék, részben eső, részben hó formájában. A csapadék nagyobb része csütörtök és péntek reggel között esett le, ekkor többfelé meghaladta a 15-20, helyenként a 30 mm- t is a mért mennyiség.

A fővárosban összesen 27 mm eső, illetve hó hullott a két nap alatt, de a délkeleti, illetve északkeleti határszélen a 40 mm-t is elérte, meghaladta a mennyiség. A március havi átlag egyébként 30 mm körül alakul országosan.

Átmenetileg többfelé összegyűlt 10 cm-t meghaladó hótakaró, de a hegyekben volt, ahol 30 centinél is több hullott. A hazai sípályák közül Mátraszentistvánon a legvastagabb a hótakaró, itt 50-110 cm fedi a pályákat. A sípálya a hétvégén tartja utolsó hétvégi programjait az idei síszezonban, a téli sportok szerelmeseinek érdemes kihasználni a kedvező körülményeket. Vasárnap estig ugyanis bár hideg, de jobbára napos idő ígérkezik, és várhatóan az utak járhatósága is tovább javul, hófúvások már nem nehezítik a közlekedést. A síparkban 6 sílift és 3 kilométernyi sípálya üzemel. Szombat este fél 9-től fáklyás síelést rendeznek, vasárnap pedig fél 10-től fél 5-ig ingyenes sí- és snowboardoktatással várják az érdeklődőket.

Mátraszentistván

Rekordok dőlhetnek az éjjel

Vasárnap hajnalban több helyen hűlhet -10 fok alá a levegő, de néhol -15 fok közelébe süllyedhet a hőmérséklet. A március 17-ére vonatkozó minimum rekord -15,4 fok, amit Miskolcon mértek 1964-ben (OMSz adat), ezt most könnyen megközelítheti a hőmérséklet. A budapesti hidegrekord jó eséllyel megdőlhet vasárnapra virradóan, eddig ugyanis nem mértek -6,5 foknál hidegebbet ezen a reggelen (1964, OMSz adat), míg most -8, -9 fokig csökkenhet a hőmérséklet. Vasárnaptól egyébként gyors enyhülés veszi kezdetét, de hétfő reggel -10 fok alatti fagyok még lehetnek. Az erősődő nappali felmelegedés következtében a lehullott hó rohamos olvadásnak indul, a felmelegedéshez pedig egyúttal eső is társul a hét elején, ezért újabb árhullámok indulhatnak majd el a hazai folyókon.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.