Márciusi időjósok: Sándor, József, Benedek

Az ismert mondóka szerint „Sándor, József, Benedek zsákban hozzák a meleget”, de vajon idén megállja-e helyét az időjósló regula?

Az elmúlt napokban egy szokatlan hideghullám söpört végig Európán, ami csütörtökön érte el a Kárpát-medencét. Ez kiadós esőket, hóviharokat, már-már orkán erejű szeleket okozott, és ha mindez nem lett volna elég, a bezúduló sarkvidéki levegő hatására több hidegrekord is megdőlt a hétvégén.

Időközben azonban már megváltoztak a légköri viszonyok, és a Földközi-tenger felől átmenetileg lényegesen enyhébb, azonban nedves levegő áramlik térségünkbe. Hétfőn és kedden, Sándor és József napján többfelé várható eső, zápor, hétfőn északon még havas eső, havazás is, így noha erősödik a nappali felmelegedés, a csapadékos és szeles időben ezt csak mérsékelten fogjuk érezni. Hétfőn északon 2, 5, míg délen 5, 9 fok között alakul a hőmérséklet.  Kedden, habár egy hidegfront is átvonul felettünk, tovább melegszik az idő, 5, 13 fok várható. Jelen számítások szerint az elkövetkező egy hétben a szerda ígérkezik a legmelegebbnek, ekkor országszerte 10 fok fölé melegedhet a levegő.

Benedek napján, csütörtökön a számítások szerint hidegfront érkezik, és a tartósan északiasra változó áramlással egyre hidegebb levegő érkezik. A legfrissebb modellfutások egyre egyértelműbben adják a változékony, átlagosnál jóval hidegebb időt március végére - bár húsvétra már enyhülhet az idő.

Tavaszi virág, Luidort Péter fotója

Luidort Péter fotója

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.