Már megint a hétvégén lesz a legrosszabb az idő

Pénteken dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon felhő- és csapadéksávja érkezik a Kárpát-medencébe: a jövő hét elejéig tartósan borult, csapadékos idő várható, sőt, a fokozatos lehűlés hatására vasárnapra az eső mindenhol havazásba vált át. Nyugaton ráadásul napokig viharos szélre is készülni kell.

Január negyedik hétvégéjén is országszerte nagyon kellemetlen időre van kilátás. Pénteken, azaz 23-án a délelőtti órákban dél, délkelet felől egy mediterrán ciklon felhő- és csapadéksávja érkezik a Kárpát-medencébe: a jövő hét elejéig szinte az egész országban tartósan borult, csapadékos idő várható, sőt, a fokozatos lehűlés hatására vasárnapra az eső mindenhol havazásba vált át. Főleg pénteken és szombaton, a nap első felében a középső országrészben és a Dunántúl déli felén kiadós, jelentős mennyiségű csapadékra van kilátás. Nyugaton – és eleinte északkeleten is – ráadásul napokig viharos szélre is készülni kell. A mediterrán ciklon csak 26-án, hétfőn hagyja el térségünket.

A következő 3-4 nap "természetesen" élettanilag is rendkívül megterhelő lesz: a hazánk humánmeteorológiai helyzetét (is) meghatározó ciklon hatására tehát napokon át tartós kettősfronti hatás érvényesül. Ez a hideg- és melegfrontokra érzékenyek mellett az egészséges emberek szervezetét is extrém módon igénybe vesz, kifárasztja. Sokaknál jelentkezhet tartós, intenzív fejfájás, migrén, a Dunántúlon ingerlékenyebbek, türelmetlenebbek lehetünk a megszokottnál. A fárasztó időben – az alvászavarok és a fáradékonyság hatására csökken a munkavégző képesség, az utakon a fáradt, figyelmetlen sofőrök és a tompa reflexek is növelik – a nedves, csúszós utak és az erős, viharos oldalszél miatt amúgy is igen magas! – balesetveszélyt.

A következő napokban érdemes magas magnézium-, illetve kalciumtartalmú ételeket fogyasztania: a hal, a burgonya és a brokkoli mellett olajos magvakat is ajánlott ennie, valamint részesítse előnyben a teljes kiőrlésű gabonafélékből készült pékárukat.

Emellett az idősebbek és a keringési rendszer betegségeiben szenvedők számára is komoly veszélyeket rejt ez a humánmeteorológiai helyzet: a gyakoribb vérnyomás-ingadozás mellett ilyenkor ugyanis légszomj, sőt, akár rosszullét is sokkal könnyebben jelentkezhet – az érintettek kerüljék ezekben a napokban a megterhelést és pihenjenek minél többet!

A légkör és az emberi szervezet kapcsolatáról bővebben a Meteo Klinika honlapján olvashat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!