Látványos felvétel a Hudson-öbölről

A NASA Terra műholdja látványos felvételt készített a Hudson-öböl felett kialakult felhőutakról.

A Terra műhold november 20-án készítette az alábbi felvételt a Hudson-öböl térségéről. A műholdképen a felhők sorba rendeződtek, a felhőutak északnyugat-délkelet irányban szelik át az öblöt.

A képre kattintva nagyíthat a felvételen. (rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov)

Felhőutak akkor tudnak kialakulni, amikor a meleg vízfelszín fölé hidegebb levegő áramlik, e fölött pedig ismét egy nála melegebb légréteg helyezkedik el, vagyis inverzió zárja le. A melegebb vízfelszín felől konvekció révén, termikek formájában hő és nedvesség szállítódik a fölötte elhelyezkedő hidegebb légtömeg felé. A felszálló légbuborékok azonban az inverziós rétegen nem tudnak áthatolni, az állandó erősséggel fújó szél pedig arrébb viszi őket. Ilyenkor a kondenzáció mindenhol nagyjából azonos magasságban következik be, olyan hatást keltve, mintha a keletkező cumulus-jellegű felhők (pelyhes, karfiolszerű gomolyfelhők) alapját megrajzolták volna, a felhők pedig a széllel párhuzamosan sorokba rendeződnek.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.