Komoly erőpróba szervezetünknek az óraátállítás!

Vasárnap hajnali három órakor kettő órára kell visszaállítani az órákat, ezzel pedig elkezdődik a téli időszámítás. Ez az egy órás változás is rendkívüli hatással lehet szervezetünkre. A részletekért olvassa el cikkünket!
 

 

A hagyományokhoz híven most is október utolsó vasárnapján veszi kezdetét a téli időszámítás. Ilyenkor vasárnap hajnalban 3 órakor kell egy órával visszaállítani az órákat, tehát egy órával többet lehet aludni a hosszú hétvégén.

Az óraátállítást elsőként az Egyesült Államokban vezették be az 1900-as évek elején, azzal a céllal, hogy energiát takarítsanak meg. Hazánkban 1980-ban vezették be a téli-nyári időszámítást, amelyet ma már uniós rendelet is szabályoz. A téli-nyári időszámítás bevezetésének eredeti célja az energiaspórolás volt.

Az óraátállítás viszont megzavarhatja a bioritmusunkat! A szervezet nem tud egykönnyen átszokni az "új időszámításra". Egyénfüggő ugyan, de általában 7-10 nap kell egy embernek ahhoz, hogy megszokja a szervezete a változást. Átmenetileg az étkezések időpontja is felborul. A csecsemők esetén lehet a legszembetűnőbb a téli időszámításhoz való alkalmazkodás. Gyakori tünetek lehetnek a fáradékonyság vagy a koncentrálási zavarok, amelyek kihatnak a munkateljesítményünkre is. Sokaknál alvászavarok is jelentkezhetnek. Amennyiben Ön is úgy, érzi, hogy állva elalszik, párologtasson levendula illóolajat. A koncentrációs problémák ellen pedig a citromfű teát válassza, amelyből napi 1-2 csészét fogyasszon és megtapasztalhatja élénkítő hatását.

A fáradékonyság miatt a reflexek is tompulnak, ezért a közlekedés során a balesetek kockázata is megnövekszik, ráadásul a ködös reggelek is tovább növelik a kockázatot. Az utakon vezessenek  körültekintően és óvatosan!

A csodálatos levendula

Iratkozzon fel ingyenes napi hírlevelünkre, és tudja meg első kézből, mi vár Önre, hogy időben felkészülhessen az Önt érintő, időjárás okozta hatásokról!

 

Friss humánmeteorológiai információkért és előrejelzésért, valamint további tanácsokért ajánlott felkeresni a www.meteoklinika.hu weboldalt, ahol az időjárás emberi szervezetre gyakorolt hatásáról bővebben is tájékozódhat.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.