Kiadós esők voltak Spanyolországban

Súlyos áradásokat okozott a hirtelen hullott több havi csapadék Spanyolország déli részén.

Az Ibériai-félsziget fölött a napokban több frontálzóna is áthaladt, péntek hajnalban pedig egy mediterrán ciklon is kifejlődött a térségben - ennek a ciklonnak a melegfrontja húzódott ma a Kárpát-medence fölé.

A változékony idő következtében az elmúlt 24-48 órában kiadós esők áztatták Spanyolországot. A déli területeken, Andalúziában több városban mértek 3-4 havi csapadékot (pl. Jerez de la Frontera, Murcia, ahol meghaladta a 100 mm-t a mennyiség, és ennek zöme alig 12 óra alatt esett le, sőt, volt ahonnan 240 mm-t regisztráltak), de a középső területeknek is bőven jutott az esőből.  Madridban pl. az ilyenkor megszokott havi átlag mintegy két-két és félszerese esett.  Gandia településen még egy tornádó is lecsapott a helyi piactérre, megsebesítve 35 embert.

A csapadék hatása a hőmérsékleteken is megmutatkozott, hiszen a napokban gyakran a 20 fokot is alig érte a csúcsérték az Ibériai-félszigeten.

Péntek délutáni hőtérkép:

A hirtelen jött nagy mennyiségű eső áradásokat okozott Dél-Spanyolországban, volt ahol a víz személyautókat és a teherautókat sodort magával. Több száz embert kellett evakuálni Andalúziából, és halálos áldozatai vannak az áradásoknak.

forrás: youtube.com:

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.