Kiadós eső áztatja a Közel-Keletet

A Közel-Kelet nyugati részén szombattól keddig jelentős eső hullott, helyenként az átlagos áprilisi csapadékösszeg duplája esett le három nap alatt.

Egy mediterrán ciklon érkezett szombaton a Földközi-tenger keleti medencéje fölé. Hatására Libanonban helyenként 100, Izrael legnagyobb részén 30-50 milliméter eső hullott kedd reggelig. Jelentős eső volt Szíriában is, Jordánia kevesebb csapadékot kapott. A folyamatos esőzés mellett néhol felhőszakadás, heves zivatar is kialakult. Ez a csapadékmennyiség az egész áprilisi átlagos érték közel kétszerese.

A térségben nagy jelentősége van annak, mikorra esik az utolsó nagy esőzés, ugyanis május közepétől szeptember közepéig gyakorlatilag nincs csapadék. Minél későbbre tolódik az utolsó nagy áprilisi eső, annál tovább lesznek tele a víztározók, és a hosszú száraz évszakban az öntözésre és a háztartások számára lesz elég víz.

A mostani nagy esőzést néhány napos hőhullám előzte meg, Izrael nagy részét kánikula jellemezte. Hétfőre azonban már 10-15 fokkal esett vissza a hőmérséklet.

A számítások szerint a héten még többször vonul át csapadékhullám Libanonon és Izraelen.

Hírek, érdekességek

Elképesztő természeti színek a nagyvilágból
A világ különböző tájain fantasztikus színeket produkál a természet. A szivárványra emlékeztető árnyalatok különböző közegekben, más-más okok miatt jönnek létre.
Szeizmológusok az állatvilágból
A legújabb kutatások szerint a vöröshangyák képesek előrejelezni a földrengéseket.
Fahrenheit és Celsius
Két hőmérsékleti skálázás terjedt el a világon. A Celsius-skálát ma már széles körben alkalmazzák, míg a Fahrenheit-skálát szinte csak az Egyesült Államokban használják. Miért is alakult így?
Los páramos, a természetes árvízvédelmi rendszer
A nagy tengerszint feletti magasságokban a természetes árvízvédelmi művek szabályozzák a kolumbiai városokban élők millióinak vízellátását.