Kezdődik a zivatarszezon!

Május utolsó harmadában gyakran fülledt időre számíthatunk, sokfelé heves zivatarok alakulhatnak ki. Május 19-én, kedden délután a Dunántúlon kezdődött az idei "zivatarszezon".

Kora estére az északkeleten tomboló záporokból és zivatarokból egy hatalmas, közel fél Magyarországnyi területű intenzív, sokfelé felhőszakadásal járó csapadéktömb állt össze, amely az északkeleti tájak után már az Északi-középhegység keleti részét ostromolta.

Közben a Duna-Tisza-közén, Soltvadkert térségében is megjelentek az első zivatarok.

Északkeleten heves villámtevékenység kísérte a tomboló zivatarokat. Soltvadkertnél pedig a Duna-Tisza-közén is zivatar alakult ki (helyi idő szerint 19 órakor készült villámtérkép: blitzortung.org)


Az ICI Interaktív Meteorológia 12, 15, 16 és 17 UTC-kor történt hőmérsékletmérésen jól látszik, hogy az északkeleti zivatarok milyen gyorsan lehűtötték a levegőt – pedig Mátészalkán kora délután még 27°C volt! (2m-en mért hőmérséklet, Celsius-fokban)

Néhány eseménytelenebb nap után Pünkösdhétfőn délután eleinte Erdélyben alakultak ki heves zivatarok, amelyeket sokfelé kísért intenzív villámtevékenység, felhőszakadás és jégeső. Majd a délután második felében két (!) szupercellás zivatar is érintette hazánk északkeleti csücskét – a második, amely át is haladt Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkeletibb szegletén – Szatmárnémetiben brutális jégesőt okozott: az ott élők beszámolója alapján hatalmas, 4-5 cm-es jegek hullottak a rendkívül heves zivatarcellából!

Eleinte Erdélyben tarolt több szupercellás zivatar is – a hevesebb áthaladt hazánk legkeletibb csücskén is! –, majd hazánkban, északkeleten is megjelentek a mai első intenzívebb zivatarok (helyi idő szerint 16 és 17 órakor készült villámtérkép: blitzortung.org)

Később az ország északkeleti részén egyre többfelé pattantak ki zivatarok, ezek hevessége azonban elmaradt a korábban taroló szupercellától.

A zivatar hatására rövid idő alatt több fokot zuhant a hőmérséklet és több mint 5 mm eső zúdult le Hajdúszoboszlón az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján


A hazánkat éppen csak elkerülő első szupercella az ICI Interaktív Meteorológia mátészalkai webkamerájának 15:50-kor készült képén, a háttérben látszik

Május vége felé már nem szokatlanok a nyári zivatarok, az idén azonban sokfelé nem alakultak még ki villámlással, dörgéssel járó viharok. Május 19-től azonban több napon keresztül számíthatunk rájuk, helyenként felhőszakadás, jégeső is lehet. Az előrejelzések szerint pedig ráadásul "kettészakad" az ország - már ami a hőmérsékleteket illeti: délután keleten csaknem 30 fokig kúszik fel a hőmérő higanyszála, míg a nyugati határ közelében néhol csak 15 fok várható.

Csütörtök kora este dél felől újabb zivatarok érkeztek a keleti országrészbe.

     

Csütörtök késő délután északkeleten megszűntek az első zivatarok, de kora este dél felől már újabbak közelítettek (villámtérkép: blitzortung.org)

Csütörtök délutánra tovább nőtt a hőmérséklet-különbség az ország nyugati és keleti széle között: míg a Dunántúlon még mindig 11, 14 fok volt – ami nagyjából 10 fokkal maradt el az ilyenkor megszokottól! –, addig a Tiszántúlon nyárias meleg, 26, 28 fok volt – ami viszont 5 fokkal több mint a sokéves átlag! Így elmondhatjuk, hogy az ország két széle között több mint 15 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki a frontálzónának köszönhetően!

Északkeleten pedig kora délután megjelentek az első zivatarok is.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján délutánra már 15 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki
az ország nyugati és keleti széle között


Északkeleten már kora délután megjelentek az elő zivatarok (villámtérkép: blitzortung.org)

Csütörtök reggel a hullámzó frontálzóna a Duna-Tisza-közén helyezkedett el, a Tiszától nyugatra 10 és 18 fok közötti hőmérsékleteket mérhettünk, de a Tiszántúlon már fél 9-kor 21, 23 fok volt – nem csoda, hiszen ott csak fátyolfelhőzet szűrte a napsütést, míg másutt borult volt az ég. A Dunántúlon és északon többfelé esett eső, zápor.

Csütörtök reggel a Dunántúlon csak 10, 12, míg a Tiszántúlon már 21, 23 fokot mért az ICI Interaktív Meteorológia

Szerda éjjel már az Északi-középhegységet is elérte a pusztító zivatarlánc, Salgótarjánban 30 mm csapadékot mértünk rövid idő alatt. Tarnaleleszi műszerünknek sikerült megörökíteni egy villámot.

Tarnaleleszi (Heves megye) mérőműszerünk kamerája megörökített egy villámot

Szerda estére nyugaton igencsak lehűlt a levegő, mintegy 15 fokos hőmérséklet-különbség alakult ki a keleti tájakoz képest. A kontraszt a következő napokban a délutáni órákra is jellemző lesz!

Zivatarok hűtötték le a levegőt (ICI Interaktív Meteorológia)

Szerda este 10 óra előtt szinte kettészelte az országot egy zivatarlánc, ami hirtelen alakult ki nagyjából a Duna vonalában. A zivatar Budapestet is elérte: a XVIII. kerületben kihelyezett meteorológiai állomásunk 7 mm esőt mért.

(blitzortung.org)

Szerda este már szinte nem volt olyan része az országnak, ahol ne alakultak volna ki zivatarok. A nyugati határ menti viharokhoz kapcsolódóan ráadásul megerősödött a szél, ez a szél pedig erős lehűlést hozott az észak-dunántúli tájakra.

(blitzortung.org)

A nyugati zivatarokhoz köthetően erősen lehűlt a levegő még ott is, ahol nem esett semmi, csak a szél támadt fel. Bakonycsernyei állomásunk mérése alapján 25 perc alatt 10 fokot zuhant a hőmérséklet! (ICI Interaktív Meteorológia)

Szerda délután ismét többfelé 30 fok fölé melegedett a levegő. Baján délután 4 órakor 30,5 fokot mutattak a hőmérők, miközben északnyugatra már beszivárgott némi hűvösebb levegő: Ágfalván ugyanekkor csak 17 fokot mértünk. 

Szerdán dél körül ismét a Dunántúlon alakultak ki az első zivatarok, délről észak felé haladva egy hosszú életű cella vonult végig, ami aztán Szlovákiába is átsodródott.

Az ICI Interaktív Meteorológia Tapolcán kihelyezett állomása felett is áthaladt a zivatar

Kedd este az Alföld déli felén tomboltak heves zivatarok, amiket felhőszakadás, illetve időnként viharos szél kísért. Szegedi mérőállomásunk csapadékmérője 10 perc alatt 10 mm esőt regisztrált!

A dél-alföldi zivatarokat heves villámtevékenység kísérte (blitzortung.org)

Kedden délután nyugatról, illetve estefelé már délnyugatról is megérkeztek a jó előre prognosztizált zivatarok: 

Az ICI Interaktív Meteorológia kedd délutáni hőtérképén szépen látszik, hogy hol hűtötték már le zivatarok a levegőt. Máshol közel 30 fokot, sőt, Szegeden 32 fokot mértünk ugyanekkor

A Dunntúlon alakultak ki az első viharok (villámtérkép: blitzortung.org)

A Budapestre vonatkozó előrejelzés: az alsó görbesereg mutatja, hogy a következő napokban milyen gyakori csapadéktevékenység várható a főváros környékén

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.