Kezdődhet a pollenszezon

Január végén már megjelenhetnek a pollenek a levegőben, így az érintettek rövidesen az első allergiás reakciókat is megtapasztalhatják.

Minden évben elsőként az éger és a mogyoró indul virágzásnak, így ezen növények pollenjei indítják be az allergiaszezont. Az ÁNTSZ figyelmeztetése szerint a jövő héten már várható a virágporok megjelenése a levegőben, így azoknak, akik érzékenyek a fentii növények pollenjeire, érdemes felkészülniük, felkeresni az orvosukat, hogy még időben megkezdhessék a védekezést.

Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint a növények virágázását az késleltetheti, ha hirtelen hidegebbre vagy csapadékosabbra fordul az idő.

A jövő héten hirtelen lehűlés nem várható, az évszakos átlag közelében alakul a hőmérséklet, igaz, éjszakánként egyre hidegebbre, akár -10 fok alatti fagyokra is lehet számítani. A hét elején érkezik nagyobb területre csapadék, majd inkább csak az északi, északkeleti tájakon valószínű havazás, a hét végére pedig a jelenlegi modellfutások napos, száraz téli időt ígérnek.

Kora tavasszal már egyre több növény indul virágzásnak, márciusban a ciprusfélék, a juhar, a nyárfa, a fűz és a szil pollenjei is egyre nagyobb számban kerülnek a levegőbe.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.