Kettősfront okoz gyulladásos és görcsös panaszokat, keleten havazást – humánmeteorológia

A hét utolsó munkanapján mind a meleg, mind a hidegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak tüneteket. Keleten többfelé számíthatunk havazásra, míg máshol zömmel napos idő várható. A hétvégén gyenge melegfronti hatás érvényesül, napról napra egy-egy fokot enyhül az idő. A lassú melegedés az érzékenyeknél fejfájást, alvásproblémákat válthat ki.

Pénteken kettős fronthatás érvényesül, folytatódik a hideg idő. A keleti megyékben a felhős ég mellett többfelé számíthatunk havazásra, máshol több órára kisüt a nap. A frontérzékenyeknél gyulladásos és görcsös panaszok egyaránt jelentkezhetnek. A káliumtartalmú ételek enyhítik a görcsöket, fogyasszunk uborkát, banánt. A gyulladásos problémákra érdemes kamillateát inni. A havazás délután a keleti tájakról átterjedhet a középső és déli országrészre is, ezért ezeken a területeken rossz útviszonyokra kell készülni.

A légszennyezettség közepes, a szálló por koncentrációja magas szintet ér el. A levegőminőség a következő napok időjárása miatt alig fog változni. Szabadtéri programot érdemes inkább a városi környezettől távol tervezni.

Szombaton gyenge melegfronti hatás várható. Pár fokot enyhül az idő, de még így is 5 fok alatt maradnak a nappali hőmérsékletek. Kissé megnő majd a fejfájás kialakulásának valószínűsége, illetve alvásproblémák jelentkezhetnek. Az alvászavarokra jótékony hatású egy pohár mézes tej és illóolajos fürdő lefekvés előtt. A fejfájósok sok folyadék fogyasztásával előzhetik meg a tünetek kialakulását. Hosszabb-rövidebb napos időszakokra szinte mindenhol számítani lehet, ezért érdemes melegen felöltözve a városi levegőtől távol pár órát a szabadban tölteni.

Vasárnap folytatódik a gyenge melegfronti hatás, további 1-2 fokos enyhülés várható. Változóan, helyenként erősen felhős lesz az ég, az ország nagy részén több-kevesebb időre kisüt a nap. A vérnyomásproblémákkal küzdők kerüljék a komolyabb terhelést ezen a napon. A jövő hét elején folytatódik az enyhülés.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.