Kettős idővel indult a meteorológiai ősz

Beköszöntött a meteorológiai ősz, amit mintha az időjárás is megérzett volna. Az ország felén őszi hangulat uralkodik, keleten azonban még mindig tombol a kánikula.

Ma van a meteorológiai ősz első napja, az időjárásban pedig már tegnap óta felfedezhetők az ősz, de egyúttal a nyár nyomai is. A kettőség oka, hogy pénteken a nyugati tájakat egy hidegfront érte el, ami azonban megállt az északnyugati országrész felett.  A nyugati határszélen mindössze 20 fok körül tetőzött a hőmérséklet, míg a déli megyékben a 35 fokot is elérte.

Miután a hidegfront ma is térségünkben örvénylik, az időjárási kettősség is megmaradt, de a front hatása a középső tájakon is érezhetővé vált. A Dunántúlon és a középső megyékben a gyakran borús időben többfelé alakult ki eső, zápor, néhol gyenge zivatar. Déltájt a Dunántúlon több helyen mindössze 15, 16 fok volt, míg a Tiszántúlon a ragyogó napsütésben már 30 fok fölé melegedett a levegő.

Az őszies idő azonban nem lesz tartós, vasárnap az ország nagy részén már ismét a napsütésé lesz a főszerep - nyugaton maradhatnak felhős vidékek. Erősödik a felmelegedés, 25, 33 fok várható. A jövő héten is folytatódik a nyári idő, csütörtökig jellemzően 26, 32 fok közötti maximumok várhatók. Az időnkénti felhősödés mellett sok lesz a napsütés. A hét második felében két hidegfront is elérheti térségünket - az egyik csütörtökön, a másik a hétvégén -, amelyek mögött az évszakos átlag körül áll be a hőmérséklet.

Hírek, érdekességek

Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.