Közeledik a tavaszias idő, fáradékonyabbak lehetünk – humánmeteorológia

Lassú enyhülés következik keddtől, így a hét végére már igazi tavaszias, változékony időjárásban lehet részünk. Addig azonban gyenge melegfronti hatással kell megküzdenünk.

Kedden gyenge melegfronti hatás terheli szervezetünket, napos, száraz időre van kilátás. Főként keleten növekedhet meg időnként a felhőzet, de számottevő csapadék nem várható. A napsütésnek kedvező élettani hatásai vannak, sokat javít közérzetünkön. Pár fokot emelkedik a hőmérséklet, az enyhülő időben fáradtságot tapasztalhatunk. Fogyasszunk magas vastartalmú ételeket, például vörös húsokat, élénkítő teákat, citrusféléket.

A légszennyezettség és a szálló por szintje alacsony. A mogyoró és az égerfa virágpora közepes mennyiségben található meg a Dunántúlon, míg a Tiszántúlon kisebb a pollenkoncentráció. A következő napok csapadékmentes időjárásának köszönhetően a légszennyezettség mértéke és a pollenkoncentráció is kissé emelkedni fog.

 

Szerdán továbbra is gyenge melegfronti hatás várható. Az érzékenyebbeknél ok nélküli idegesség, vérnyomás-ingadozás továbbra is jelentkezhet. Az erős napsütés főleg a Dunántúlon élőknek okozhat fejfájást, szembántalmakat. Az itt közlekedőknek ajánlott napszemüvegben vezetni, mert az alacsony napállás mellett egyes útszakaszokon zavaróan szembesüthet a Nap. A keleti országrészben közepesen felhős időre van kilátás.

Csütörtökön az északi országrészben élők hidegfronti hatásra, záporokra számíthatnak, mely sokaknál erősítheti a reumás, ízületi panaszokat, illetve a friss műtéti hegek fájdalma is növekedhet. A déli országrészben viszont még marad a napsütés és a gyenge melegfronti hatás. Így az ott élők migrénes panaszok megjelenésére, vérnyomás emelkedésre számíthatnak.

 További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!