Közel 40 ezer hektárra nőtt a belvízi elöntés

Az elmúlt napokban ugrásszerűen megnőtt a belvízzel veszélyeztetett területek nagysága, ami elsősorban az Alföldet érinti. Országosan már közel 40 ezer hektár a belvízi elöntés nagysága.

Az elmúlt egy hétben a többszöri csapadékhullámokból nagy mennyiségű eső, illetve hó hullott, a síkvidékeken is többfelé elérve a fél-egyhavi mennyiséget, a hó zöme pedig már elolvadt. A talaj felső 1 méteres rétege az ország nagy részén telített, vagy közel telített, így a kiadós csapadék hatására jelentősen megemelkedett a belvízzel veszélyeztetett területek nagysága. Ez elsősorban az Alföldet érinti, ahol nagy területen van első, illetve másodfokú készültség. Az Alföld mellett azonban kisebb körzetekben a Dunántúlon is készültség van érvényben (pl. Kis-Balaton, Fertő-Hanság). A belvízi elöntés nagysága országosan ugrásszerűen növekedett, jelenleg 39 700 hektárt érint, amiből 18 300 hektár vetés-szántó.

Csütörtökre virradóan kiterjedt csapadéksáv érte el az országot, amiből éjfélig többfelé hullhat 5-10 mm-t meghaladó eső. Pénteken a keleti országrészben lehet további csapadékra számítani havazás formájában, ami azonban legfeljebb északkeleten maradhat meg. A következő egy hétben is többször várható kiadós csapadék többnyire havazás formájában.

forrás: vizugy.hu

A kép csak illusztráció!

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.