Kánikulai melegben rendezik meg a Budapest Félmaratont

A futók szerelmesei idén igazi nyári időben állhatnak rajthoz a fővárosban megrendezett nemzetközi futóversenyen.

Vasárnap kerül megrendezésre a 26. Budapest Nike Nemzetközi Félmaraton, amelyen a résztvevők egyénileg vagy párban, de akár hármas váltóban is teljesíthetik a 21,1 km-es távot. A versenyzők a Városligetből indulnak 10 órakor, majd végighaladnak az Andrássy úton, a Lánchídon, a Budai alsó rakparton, a Szabadság-hídon, a Pesti alsó és az Újpesti rakparton, végül a Nyugati teret érintve érkeznek vissza a városligeti Kós Károly sétányra.

A verseny ideje alatt ragyogó napsütésre lehet számítani, alig lesz felhő az égen. A rajt idején a hőmérséklet még 26 fok körül alakul, de a délelőtt folyamán gyorsan emelkedik - a napi csúcshőmérséklet 30 fok körül várható a kora délutáni órákban. (A tavalyi rendezvény alatt hűvös őszi idő uralkodott, a maximum alig haladta meg a 17 fokot a fővárosban., noha 11-12 órát sütött a nap).

A meleg plusz nehézséget jelenthet a versenyzők számára, főleg, hogy zömmel aszfalt felületen zajlik a verseny, ami a levegőnél jobban felforrósodik és ontja magából a hőt. Nagy ásványi anyag és vízveszteségre kell számítani, de a szervezők több állomáson is biztosítanak frissítőket (a frissítő pontokon az izotóniás italokon kívül banán és szőlőcukor is a versenyzők rendelkezésére áll). A délies szél a verseny ideje alatt meg-megélénkül, de komolyabb nehézséget nem okoz.

Aki nem vállalkozik a félmaratoni távra, az a 3,4 km-es Ligetkör versenyen mérheti le tudását. Ennek rajta az Olof Palme sétányról 13 óra 15 perckor indul. Az itt rajthoz állóknak azonban már kánikulával kell megküzdeniük.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.