Kánikula van Franciaország délnyugati részén

Az év első jelentősebb hőhulláma érkezett meg Franciaországba. A délnyugati területeken már szerdán kánikula volt, és ez várhatóan szombatig így lesz. Spanyolországban pedig tombol a nyár.

Stabil anticiklon nyugati szélén tartós déli áramlással folyamatosan meleg levegő érkezik az Ibériai-félszigeten át Franciaország délnyugati vidékére. Bordeaux-tól délre már szerdán elérte a hőmérséklet a harminc fokot. Mivel az anticiklon helyzete szombatig nem sokat változik, a kánikulai nappali értékek négy napon keresztül fennmaradnak. A hőhullám hatására jó 10-11 fokkal van melegebb az ilyenkor megszokottnál.

Spanyolországban még nagyobb a hőség. Sevilla környékén az első kánikulai nap már március végén megvolt. Azóta többször mértek 30 fok feletti értékek Spanyolország és Portugália számos vidékén. Pénteken és szombaton néhol a 35 fokot is megközelítheti a hőmérséklet.

Hírek, érdekességek

Elképesztő természeti színek a nagyvilágból
A világ különböző tájain fantasztikus színeket produkál a természet. A szivárványra emlékeztető árnyalatok különböző közegekben, más-más okok miatt jönnek létre.
Szeizmológusok az állatvilágból
A legújabb kutatások szerint a vöröshangyák képesek előrejelezni a földrengéseket.
Fahrenheit és Celsius
Két hőmérsékleti skálázás terjedt el a világon. A Celsius-skálát ma már széles körben alkalmazzák, míg a Fahrenheit-skálát szinte csak az Egyesült Államokban használják. Miért is alakult így?
Los páramos, a természetes árvízvédelmi rendszer
A nagy tengerszint feletti magasságokban a természetes árvízvédelmi művek szabályozzák a kolumbiai városokban élők millióinak vízellátását.