A jeles Katalin-nap

Szinte nincs olyan ember kis hazánkban, aki ne hallotta volna még a „ha Katalin kopog, akkor karácsony locsog” népi időjárás-jövendölő mondókát. Vajon most mire készüljünk?

Népi jövendölésekből nincs hiány, szinte minden napra jut egy versike, ami a több száz éves tapasztalatokra alapozva próbálja megjósolni, hogy milyen időre számíthatunk a közeli, esetleg távoli jövőben. Nem csoda, hogy ilyen sok rigmus született: a régebbi korokban az emberek sokkal jobban ki voltak szolgáltatva az időjárás viszontagságainak, és - mivel a technika még nem állt olyan fejlett szinten, mint most - csak magukra, valamint megfigyeléseikre támaszkodhattak ebben a tekintetben.

November 25-e, Katalin napja. Sok-sok év tapasztalata alapján megfigyelték a régi időkben: ha ezen a napon enyhe, csapadékos az időjárás, akkor karácsonykor nagy valószínűséggel fagyos, hideg idő várható, és fordítva. Ebben az időszakban azért reggel már jó eséllyel mínuszokat mérhetünk, a jóslás inkább a napközbeni értékekre vonatkozik.

Tudományosan ugyan nem lehet alátámasztani ezt a hiedelmet, és komolyan építeni sem érdemes rá, ám a statisztikai adatok azt mutatják, hogy sokszor előfordul a két nap közötti eltérő időjárás. Annyi igazság is lehet benne, hogy novemberben még kissé enyhébb az idő, így nagyobb a valószínűsége, hogy eső esik, december végén pedig esélyesebb a havazás, mint az eső. Ha viszont korábban érkezik a téli időjárás, többször előfordul, hogy ( az időjárási rendszerek kialakulásában fellelhető ciklikusságból adódóan) az év vége felé, pár hét múlva megenyhül az idő. A beválási esélyt növeli, hogy míg a Katalin-nap csupán egyetlen nap, addig a karácsonyi időszak három napot ölel fel, így könnyebben fordulhat elő, hogy hihetünk a jövendölésnek. Több év megfigyeléseit elemezve kijelenthető: ha november 25-e „kopog" , akkor többször fordul elő, hogy karácsonykor enyhe lesz az időjárás, mint az, hogy egy esős Katalint havas, télies évvége kövessen.

A mai nap a „kopogós" kategóriába esik, az átlagosnál hidegebb van. Felelősségteljesen, tudományosan megalapozva azonban nem tudhatjuk, hogy az idén milyen időjárású karácsony következik majd. A jelenlegi, nagyon fejlett meteorológiai modellek sem képesek még 7-10 napnál hosszabb időtávra megbízható előrejelzéssel szolgálni (és ez a légkör kaotikusságából következően nem is nagyon fog változni). Tehát nagyjából ugyanannyi az esélye annak, hogy fehér ünnepekben lesz részünk december végén, mint annak, hogy nem lesz hó, és esetleg fagyos nappal sem.

Az időjárás szépségéhez ez a bizonytalanság is hozzátartozik: fenntartja a várakozás reményét, és ki tudja, talán tényleg hóborította tájban gyönyörködhetünk majd karácsony idején.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.