Javul az idő a pünkösdi hétvégére

Az elmúlt napok hideg időjárása után a hosszú hétvégére visszatér az igazi májusi időjárás. Így lehetőségünk lesz a szabadtéri programok közül is kedvünkre válogatni.

Szombaton délelőtt hosszabb időszakokra szinte mindenhol kisüt a nap. A délutáni órákban aztán gomolyfelhők tornyosulnak és elszórtan, főként a nyugati országrészben alakulnak ki záporok, néhol heves zivatarok. Élénk lesz az északias szél. A délutáni órákra 20, 24 fokig melegszik a levegő.

A Hortobágyon a Pusztai Állatparknál országos gulyásverseny és pásztortalálkozó kerül megrendezésre. A gulyások különböző versenyszámokban teszik próbára magukat. Szombaton délután a versenyek lezárulása után Országos Pásztortáncversenyre is sor kerül.

Vasárnap a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett főként a délutáni órákban növekszik meg a gomolyfelhőzet, és többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása. A keleti megyékben heves, felhőszakadással, jégesővel kísért zivatarok is előfordulhatnak. Az élénk északnyugati szélben már országszerte 20 fok fölé melegszik a levegő, a legmelegebb tájakon akár már a 25 fokot is elérheti a hőmérséklet.

Szentendrén a Skanzenben várják az érdeklődőket érdekes programokkal. A május 23-24. között megrendezésre kerülő Pünkösdi Játékokon felidézik a pünkösdhöz kapcsolódó népszokásokat, bemutatják a vidéki életet, vásári komédiások és bábjátékok segítségével. Aki megéhezik az helyben sütött kürtöskalács, mézes lepény, kenyérlángos, sült kolbász és pecsenyék között válogathat.

Pünkösd hagyományosan a nyitott pincék ünnepe. A Pannon Borrégió, azaz Pécs, Szekszárd, Tolna és Villány pincészetei, borosgazdái Pünkösdi Pannon Pincék néven fognak össze, hogy 2010. május 22-24. között bemutassák a régiót az embereknek. A XVI. Pünkösdi Nyitott Pincék, Palkonya rendezvényen a térség pincéi reggel 10 órától 20 óráig tartanak nyitva. Ugyanezen a napon lesz Mecseknádasdon a Kakaspaprikás-főzőverseny. A versenyhez kapcsolódóan a mecseknádasdi pincéket is kinyitják a gazdák.

Hétfőn sok napsütésre van kilátás. A többórás napsütést az időnként megnövekvő gomolyfelhőzet zavarja meg. Elszórtan lehetnek záporok, zivatarok. Élénk lesz a légmozgás. A legmelegebb délutáni órákban 21, 25 fok várható.

Aki sportosan szeretné eltölteni a hétvégét azt Pünkösdi Bringás Balaton Kerülésre várják. Május 22-én van a rajt, a beérkezés határideje pedig május 24. éjfél. A három nap alatt 204 kilométert kell letekerni. A versenyzők öt helyszínről vághatnak bele a túrába, Balatonalmádiban, Balatonakalin, Balatongyörökön, Balatonlellén és Siófokon is van rajthelyszín.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.