Japánt és az USA-t is trópusi ciklon fenyegeti

A Talas trópusi ciklon már heves esőkkel áztatja Japán, miközben az USA déli államaiba is egy trópusi viharobjektum hozhat kiadós csapadékot.

Újabb trópusi viharrendszer jelent meg a Mexikói-öbölben, amely az USA déli államai felé tart. Meteorológusok szerint az egyelőre még csupán 13-as számmal jelzett képződmény, rövidesen nevet kaphat, hiszen azt várják, hogy rövidesen trópusi viharrá erősödik. Ez esetben a Lee névre keresztelik.

Egyúttal úgy vélik, hogy jó eséllyel áztatja majd el az öböl északi-középső partvidékét nagy mennyiségű csapadékkal, ami kiterjedt áradásokhoz vezethet. Szakértők szerint ugyanis a ciklon felhő- és csapadékrendszere várhatóan nagy területet ölel majd fel, ráadásul csak lassan helyeződik át, így egy-egy térséget akár napokon keresztül felhőszakadásszerű esőkkel áztathat. A viharos szél miatt felkorbácsolt tengeren pedig szünetelhet a kőolaj-kitermelés is a Mexikói-öböl fúrótornyaiban.


A leendő Lee trópusi vihar felhőzete a Mexikói-öbölben. (NOAA)

A Mexikói-öböl északi partvidékén több 10 cm csapadékot várnak rövid idő alatt. Vasárnap hajnalban pedig a jelenleg mintegy 3-4 km/órával észak felé haladó képződmény nagy valószínűséggel partot ér Louisiana területén. Ekkor a maximális szélsebesség 100 km/óra körül alakul az előrejelzések szerint.

Az Atlanti-óceán fölött egy másik trópusi vihar is örvénylik. A Katia jelenleg mintegy 1300 km-re található a Kis-Antilla szigetektől, és 26 km/órával halad nyugatias irányba. Szeptember elsején átmenetileg már gyenge hurrikánná erősödött, és a későbbiekben újbóli erősödésére számítanak. A hétvégén, jövő hét elején a hármas hurrikán-fokozatot is elérheti, ekkor közel 200 km/órás szelek tombolhatnak benne. Az előrejelzések ugyan még nagy bizonytalanságot hordoznak, ám azt valószínűsítik, hogy a Katia a hétvégén a Karib-szigetektől észak, északkeletre halad majd el.

Mindeközben, a világ másik felén a Talas trópusi ciklon továbbra is kitartóan halad Japán felé, és rövidesen Kiotó közelében érhet partot. A maximális széllökések elérik a 180 km/órát, és a ciklon már eddig is igen nedves levegőt szállított a térségbe, és többfelé hullott rekord mennyiségű csapadék. Az átázott talajon földcsuszamlások is előfordultak. A lassan mozgó objektum a továbbiakban tartós esőkkel áztatja a szigetországot, helyenként 80 mm/órás intenzitást várnak, néhol 24 óra alatt akár 500-800 mm csapadék is lehullhat.

A Talas trópusi ciklon Japán partjainak közelében. (JTWC)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.