Időjárás-módosítás lézerrel?

Lehet-e lézerrel befolyásolni az időjárást? A felhők módosításának egy új – bár a gyakorlatban egyelőre korlátozottan alkalmazható – módszere lehet az, ha lézersugarat irányítanak rájuk.

Európai kutatók mesterséges úton, nagy teljesítményű, rövid idejű lézerimpulzusok alkalmazásával állítottak elő jégfelhőt. A kutatás középpontjában a cirrus felhők állnak, amelyek a troposzférának -vagyis a légkör legalsó részének, ahol az időjárási folyamatok lejátszódnak - felső régiójában találhatóak és főként jégkristályokból állnak. Egy ún. felhő szimulációs kamrát használtak ahhoz, hogy megteremtsék a cirrus felhők kialakulásához szükséges feltételeket. A tapasztalatok szerint a lézerimpulzusok mintegy 100-szorosára növelték a jégmagok keletkezésének intenzitását.

Thomas Leisner, a Karlsruhe-i Technológiai Intézet és a Heidelbergi Egyetem professzora szerint a hatás, amit felfedeztek, esőfelhők esetén nem működik, tehát a módszernek a csapadékra egyelőre nincs közvetlen hatása.

A kutatók már több mint 70 éve próbálkoznak az időjárás módosításával. A leggyakoribb módszer a felhőképző magvak repülőgépről, vagy földről történő növelése. A lézerrel történő felhőmódosítással lehetséges lenne a felhőképződés hatékonyságának növelése.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.