Hullámfelhőket videóztunk Szentgotthárdon

Szentgotthárdi webkameránk gyönyörű hullámfelhőket örökített meg, amiket videóvá fűztünk össze.

Szentgotthárd az Alpok lábainál fekszik, és az északnyugat, nyugat felől fújó szél a hegyeken átbukva (az ún. lee oldalon) szinuszos hullámmozgásba kezdett. A felfelé és lefelé irányuló légmozgást jelzik, követik az ilyenkor egymással párhuzamosan kialakuló felhők. Amikor a levegő felfelé száll, kellő nedvesség mellett, beindul a kondenzáció, azaz a felhőképződés. Amikor lefelé irányul a légmozgás, a légtömeg kiszárad, így egy felhőmentes sáv jön létre. Ezek a hullámfelhők általában egy helyben állnak, de nagyon lassan át is helyeződhetnek a szél irányában.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.