Holnap kettősfronti hatásra számíthatunk − humánmeteorológia

Szerdától egy hullámzó frontrendszer érkezése miatt megváltozik hazánk időjárása. Kettősfronti hatás várható, így mind a meleg- mind a hidegfront érzékenyek tapasztalhatnak majd időjárás okozta panaszokat. Pénteken egy érkező hidegfront miatt esős, lehangoló idő várható.

Szerdán egy hullámzó frontrendszer szakadozott felhőzete éri el a Kárpát-medencét. Kettősfronti hatással kell számolnunk, ezért mind a hideg-, mind a melegfront-érzékenyek érezhetik panaszaik erősödését. A szív- és érrendszeri betegek vérnyomás-ingadozást, a migrénesek panaszaik fokozódását, az ízületi panaszokkal küzdők gyulladásos és görcsös tüneteket egyaránt tapasztalhatnak. Az utakon a megnövekedett reakcióidő miatt fokozott óvatosság ajánlott.

A szálló por szintje és a légszennyezettség továbbra is igen alacsony, és a következő napokban alig fog változni. A szénanáthások panaszai azonban a napos, száraz időnek köszönhetően hamar visszatérhetnek. Főleg a parlagfű virágpora keseríti meg a pollenallergiások mindennapjait.

Csütörtökön továbbra is kettősfronti hatás várható, így az érrendszeri, illetve vérnyomásos panaszok továbbra is fennállnak, bizonyos esetekben erősödhetnek is. Az országban néhol futó záporok, zivatarok alakulnak ki, környezetükben megerősödik a szél. Sokaknál ez nyugtalanságot, ingerlékenységet okozhat, ezért – főként az utakon – fokozott türelem javasolt. A zivatarok erősíthetik az ízületi fájdalmakat, ezért az erre érzékenyek ne végezzenek megerőltető fizikai munkát.

Pénteken egy közelgő hidegfront hatásai várhatók. Fokozottan megnő az ízületi és görcsös fájdalmak, valamint a fejfájás, migrén gyakorisága. Országszerte kevés lesz a napsütés. Lehangoló, esős időre van kilátás, ezért a zárt terekben ajánlott programokat tervezni. Házi összejövetelekre, közös filmnézésekre alkalmas lesz a hét utolsó munkanapja.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.