Hihetetlen felvételek az iráni sósivatagról

Irán középső vidékén egy hatalmas sivatag terül el, amit csak Nagy Sósivatagként emlegetnek. A vidékről látványos felvételek készültek az űrből.

Az alábbi felvételt az Ikonos-2 műhold készítette az Irán középső vidékén elterülő Nagy Sósivatagról (Dasht-e Kavir).  A sötét és világos homokhullámok a fák évgyűrűire emlékeztetnek.

Noha a felvétel még 2008 novemberében készült, csak idén januárban került publikálásra az Európa Űrügynökség (ESA) honlapján.

A közel 77 ezer négyzetkilométernyi terület szinte teljesen lakatlan, síkságok, hegyvonulatok és medencék váltakoznak, de noha az eső ritka errefelé, lápok és időszakos tavak, vízfolyások is előfordulnak.

A nyár folyamán, az olykor 50 fokos hőségben igen intenzív a párolgás, így a talajfelszínen rengeteg só koncentrálódik, gyakran vastag kérget alkotva, ami megakadályozza, hogy a teljes kiszáradást. Olykor hatalmas szél- és homokviharok tombolnak a térségben, akár 40 méteres homokdűnéket emelve.


A Landsat-7 műhold  hamis színes felvétele a sivatagról 2000 októberéből. (nasa)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.