Hidegrekord dőlt szerdán reggel

Megdőlt a napi minimumra vonatkozó hőmérsékleti rekord szerda reggel a Nógrád megyei Zabaron.

Szerdára virradóra a hivtalos adatok szerint megdőlt az augusztus 15-ére vonatkozó országos minimumhőmérsékleti rekord: az OMSZ adatai szerint Zabaron kerekítve 4 fokig süllyedt a hőmérő higanyszála. Ez azt jelenti, hogy a mai mért érték mindenképpen alacsonyabb, mint az eddigi rekord, azaz 5,0 fok. 

A korábbi csúcsot még 1902-ben Nyíregyházán regisztrálták, majd 1921-ben Debrecenben is ugyanennyit mértek. 

Minden bizonnyal kedden, azaz augusztus 14-én is új rekordot könyvelettünk el. Alig több mint egy héttel ezelőtt, a hőhullám végén 3 tized híján 40 fokot mutattak a hőmérők, ezután pedig lehűlés kezdődött, ami e hét elején érte el mélypontját. A következő napokban is előfordulhatnak még igen hideg körzetek hajnalonkén, de lassan-lassan enyhülnek a reggelek, a nappali felmelegedés pedig napról napra erősödik majd.

Fotó: Csejtei Nusi

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.