Hidegfront okoz kettősséget az országban

Hidegfront felhőzete érkezett meg a Dunántúlra, és napokig fogja alakítani a Kárpát-medence időjárását.

Szombat reggel óta szinte egyhelyben vesztegel egy hidegfront a Dunántúl fölött. Itt borongós időt, csapadékot, erős szelet is okoz, míg a keleten élők élvezhetik a nyárias meleget és a napsütést. A középső országrészben a változó felhőzetből egész nap várható elszórtan csapadék.

A hidegfront várhatóan csak hétfőn távozik térségünkből, addig nagyon lassan mozdul kelet felé. A hidegfrontokra érzékenyek panaszai sajnos egész hétvégén fennállhatnak. A fejfájásra hajlamosak igyanak több vizet!

A borongós esős idő kedvez viszont az allergiásoknak. A pollenszezon egyik csúcspontját éltük az elmúlt héten, most viszont jelentős visszaesés várható.

Forrás: sat24.com

Kettévágva a felhőzeti mezőben: a sat24.com 12:00-ás műholdfelvételén jól látszik, hogy éles a kontraszt a Dunántúl és a keleti területek között

Hőmérsékleti eloszlás szombat délben

Szombat déli hőmérsékleti térkép az ICI Zrt. meteorológiai állomásainak mérései szerint: jól látszik a felhőzet és a csapadék hatása: Ágfalván 14 fok, erős hidegfronti hatás, míg Makón 26 fok, derült égbolt mellett

Borongós az idő a Balatonnál is. (Az ICI Zrt. balatonkenesei meteorológiai állomásának webkamera filmje szombat délelőttről)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.