Heves zivatarok itthon és Európában

Heves zivatarok alakultak ki kora délután Franciaország középső részén, és Hollandiában. A műholdképen jól látható, hogy Franciaország felett kora délután megjelent a konvektív felhőzet, és a villámlokalizációs rendszer detektálta a kialakult villámokat itt is és Hollandiában is.

Franciaország középső területei felett a délelőtti órákban kialakultak a konvektív felhők, majd késő délelőtt, kora délután kialakultak az első zivatarfelhők. Az alábbi térképen megjelenő színes pöttyök a villámok helyét mutatják.

Kép: Villámok helye Európában

Kép: blitzortung.org

A délutáni órákban várhatóan Magyarországon is kialakulnak majd zivatarok, mert a délutáni órákban megérkezik annak a ciklonnak a hidegfrontja, ami jelenleg térségünk időjárását alakítja. Az érkező hidegfront várhatóan jelentősen növeli a konvektív hajlamot.

Kép: Műholdkép Franciaország fölött

Kép: sat24.com

Kora délután az ország jelentős részén már 18, 20 fok között mértek a hőmérők, a magas felszínközeli hőmérsékletek növelik a konvektív hajlamot, várhatóan nemsokára már itt is megjelennek az első zivatarok.

Néhány órával ezelőtt, 16 óra körül Magyarországon is kialakult egy zivatar Kőszeg környékén.

A kőszegi zivatar után egészen 20 óráig nem alakult ki Magyarországon újabb zivatar, de északkeleten többfelé esett az eső, máshol pedig szórványosan jelentkezett eső, zápor. Tőlünk délre található egy nagyobb zivatargóc, aminek a felhőzete fehér foltokkal jelenik meg a műholdképen.

Kép: Műholdkép

Műholdkép: sat24.com

A Délvidéken kívül Szlovéniában, Észak-Franciaországban és Északkelet-Németországban is detektáltak villámokat, és várhatóan lassan Magyarország határain belül is megjelennek.

blitzortung.org

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.