Hazánkban is beindult, Németországban pedig nagy területen virágzik a nyírfa

Az allergiaszezon immár menthetetlenül beindult, nálunk jelenleg a nyár, az éger és a ciprusfélék mellett egyre többfelé a nyírfa pollenjei okozzák a legtöbb tünetet. Németországban már nagy területen elkezdődött a nyírfa virágzása.

A hét elején hazánkban, a Dunántúlon ugrásszerűen megemelkedett a levegőben a nyírfa virágporának koncentrációja, és sajnos ez a pollen többeknél intenzív tüneteket (úgymint orrfolyás, orrdugulás, könnyezés, tüsszögés) okozhat. A következő napokban várhatóan tovább romlik a helyzet. Az allergiások kerüljék a parkokat, a fás területeket, és a sportolást, a szabadtéri munkákat lehetőleg kora reggelre vagy napnyugta idejére időzítsék!

Németországban is egyre többeknél okoz kellemetlen tüneteket az allergia, és a kora tavaszi fafélék mellett az „agresszívebbnek" számító nyírfa virágpora is nagyobb mennyiségben van már jelen a levegőben. A napokban a délnyugati és a középső tájakon regisztrálták nagyobb mennyiségben ezt a pollent, a terjeszkedése pedig tovább folytatódik észak és kelet felé, és koncentrációban hirtelen emelkedés várható. Április utolsó harmadára már intenzív tünetekkel számolnak a szakemberek, de a kialakuló záporok után átmenetileg gyorsan kitisztulhat a levegő.

Az ország tengerparti területein és a magasabb hegységekben az allergiások egy kis „pihenőt" kapnak, ott ugyanis csak egy héttel, vagy még valamivel később emelkedhet meg a nyírfa virágporának légköri koncentrációja. Rövid időn belül azonban ott is megjelennek majd ezek a pollenek.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.