Havazás kezdődött - kiadós hó jöhet nyugatra

A hétvégi havazás után hétfő este újabb frontzóna érkezett, amiből a Dunántúlon havazás kezdődött. A nyugati határszélen több 10 centi hó hullhat csütörtökig.

Vasárnap országszerte hullott a hó, és többfelé egész nap kitartott a havazás. Többfelé esett 5-10 centi, az ország középső és északi részein helyenként 15 centinél is vastagabb hóréteg alakult ki.

Az időjárás egy nap nyugalmat engedélyezett, hétfőn északkelet kivételével több-kevesebb időre kisütött a nap. Este azonban egy újabb ciklon szállított délnyugat felől nedvesebb légtömegeket, és a Dunántúlon egyre többfelé kezdődött havazás, ami reggelre a Dunántúl délkeleti felén ónos esőbe váltott. Az élénk, időnként erős lökésekkel kísért szél helyenként hófúvást is okozott a Dunántúl északi részén.

Kedden délután átmeneti szünetet követően ismét egyre többfelé kezdett esni a hó, a csapadéktevékenység súlypotja az esti és éjszakai órákban várhatóan a Dunántúl északi és nyugati tájaira fog koncentrálódni, ott várható folyamatos, gyakran erős havazás. A szél közben északira fordul és többfelé megerősödik, hófúvások nehezíthetik a közlekedést! Máshol szórványosan kisebb eső, a Dél-Dunántúlon havas eső, ónos eső is lehet. Keleten továbbra is marad az enyhébb időjárás, és csapadék is kevesebb várható arrafelé.

Ilyen az intenzív havazás - Luidort Péter fotója

Délelőtt a Dunántúlon nagy területen havazott, a nyugati határszél mentén intenzív hóesés volt jellemző. Délután átmenetileg csökkent a csapadék intenzitása, többfelé csak szállingózott a hó, délen pedig ónos és havas eső is esett. Körmenden folyamatos volt a havazás hétfő estétől kedden a kora délutáni órákig, egyre csak gyarapodtak a centiméterek.

Az ICI Zrt. körmendi állomásának kamerafilmje kedd délelőttről

Közben a Tiszántúl északkeleti részén hétágra sütött a nap, és Mátészalkán 6 fok fölé melegedett a levegő. A délután folyamán aztán ott is fokozatosan befelhősödött az ég, de jelentős csapadék azon a területen nem várható.

Az ICI Zrt. mérőműszerei által mért hőmérsékletek kedden kora délután

Ma a Dunántúlon többfelé, a Dunától keletre szórványos jelleggel okoz további csapadékot a ciklon melegfrontja. A nyugati, északnyugati határszélen tartós havazás várható, és itt 10-15 centi, néhol azt meghaladó hó hullhat késő estére - reggelre már több helyen hullott 3-5 centi hó. A déli és keleti országrészben jelentősen enyhül az idő, így itt már reggeltől - átmeneti ónos esőt követően - esőre, záporokra lehet számítani (a déli határszélen 7-8 fok is lehet majd délután). A köztes tájakon kezdetben még havazni fog, de napközben itt is egyre többfelé havas eső, eső váltja fel a havazást. A halmazállapot-váltást átmeneti ónos csapadék is kísérheti.

A jelen számítások szerint, a Nyugat-Dunántúlon szerdán is folytatódik a hóesés, míg másutt esőre lehet számítani, és a nyugati határ mentén ekkor akár újabb 15-25 centi friss hó is leeshet. Csütörtökön pedig még tovább növekedhet a hóréteg.  Ezzel két-két és fél nap alatt helyenként közel fél méter hó hullhat a térségben, ahol várhatóan végig csupán fagypont közelében marad a csúcsérték. A szerda hajnaltól megerősödő északi szél pedig magas hótorlaszokat emelhet.

Németh Ferenc fényképe Kaposvárról még hétfő reggel

Hírek, érdekességek

Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.