Havazás kezdődött - kiadós hó jöhet nyugatra

A hétvégi havazás után hétfő este újabb frontzóna érkezett, amiből a Dunántúlon havazás kezdődött. A nyugati határszélen több 10 centi hó hullhat csütörtökig.

Vasárnap országszerte hullott a hó, és többfelé egész nap kitartott a havazás. Többfelé esett 5-10 centi, az ország középső és északi részein helyenként 15 centinél is vastagabb hóréteg alakult ki.

Az időjárás egy nap nyugalmat engedélyezett, hétfőn északkelet kivételével több-kevesebb időre kisütött a nap. Este azonban egy újabb ciklon szállított délnyugat felől nedvesebb légtömegeket, és a Dunántúlon egyre többfelé kezdődött havazás, ami reggelre a Dunántúl délkeleti felén ónos esőbe váltott. Az élénk, időnként erős lökésekkel kísért szél helyenként hófúvást is okozott a Dunántúl északi részén.

Kedden délután átmeneti szünetet követően ismét egyre többfelé kezdett esni a hó, a csapadéktevékenység súlypotja az esti és éjszakai órákban várhatóan a Dunántúl északi és nyugati tájaira fog koncentrálódni, ott várható folyamatos, gyakran erős havazás. A szél közben északira fordul és többfelé megerősödik, hófúvások nehezíthetik a közlekedést! Máshol szórványosan kisebb eső, a Dél-Dunántúlon havas eső, ónos eső is lehet. Keleten továbbra is marad az enyhébb időjárás, és csapadék is kevesebb várható arrafelé.

Ilyen az intenzív havazás - Luidort Péter fotója

Délelőtt a Dunántúlon nagy területen havazott, a nyugati határszél mentén intenzív hóesés volt jellemző. Délután átmenetileg csökkent a csapadék intenzitása, többfelé csak szállingózott a hó, délen pedig ónos és havas eső is esett. Körmenden folyamatos volt a havazás hétfő estétől kedden a kora délutáni órákig, egyre csak gyarapodtak a centiméterek.

Az ICI Zrt. körmendi állomásának kamerafilmje kedd délelőttről

Közben a Tiszántúl északkeleti részén hétágra sütött a nap, és Mátészalkán 6 fok fölé melegedett a levegő. A délután folyamán aztán ott is fokozatosan befelhősödött az ég, de jelentős csapadék azon a területen nem várható.

Az ICI Zrt. mérőműszerei által mért hőmérsékletek kedden kora délután

Ma a Dunántúlon többfelé, a Dunától keletre szórványos jelleggel okoz további csapadékot a ciklon melegfrontja. A nyugati, északnyugati határszélen tartós havazás várható, és itt 10-15 centi, néhol azt meghaladó hó hullhat késő estére - reggelre már több helyen hullott 3-5 centi hó. A déli és keleti országrészben jelentősen enyhül az idő, így itt már reggeltől - átmeneti ónos esőt követően - esőre, záporokra lehet számítani (a déli határszélen 7-8 fok is lehet majd délután). A köztes tájakon kezdetben még havazni fog, de napközben itt is egyre többfelé havas eső, eső váltja fel a havazást. A halmazállapot-váltást átmeneti ónos csapadék is kísérheti.

A jelen számítások szerint, a Nyugat-Dunántúlon szerdán is folytatódik a hóesés, míg másutt esőre lehet számítani, és a nyugati határ mentén ekkor akár újabb 15-25 centi friss hó is leeshet. Csütörtökön pedig még tovább növekedhet a hóréteg.  Ezzel két-két és fél nap alatt helyenként közel fél méter hó hullhat a térségben, ahol várhatóan végig csupán fagypont közelében marad a csúcsérték. A szerda hajnaltól megerősödő északi szél pedig magas hótorlaszokat emelhet.

Németh Ferenc fényképe Kaposvárról még hétfő reggel

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Jégbe zárt tudás
Ha több ezer évet visszautazhatnák az időben, akkor megbizonyosodhatnánk arról, hogy Földünk éghajlata folyamatosan változik. Mivel erre a tudomány nem képes, ezért maradnak a közvetett bizonyítékok. Lássuk, milyen úton-módon utaznak az időben a tudósok!