Havazás és tomboló szél a nemzeti ünnepen

Kemény télies időjárás uralja a március 15-i ünnepet: szinte országszerte havazik, és erős, gyakran viharos lökésekkel kísért szél fúj.

Este 7 órakor már csak a Tiszától keletre hullott a hó, máshol megszűnt a csapadék és szakadozni kezdett a felhőzet. A legtöbb helyen a szél is mérséklődött valamelyest, de még így is gakran kísérik erős lökések, a Dunántúlon pedig még mindig viharossá fokozódik időnként a légmozgás. Éjjel várhatóan keleten is eláll a havazás, a szélvédett, hóval borított és kevésbé felhős tájakon pedig akár -10 fok alá is hűlhet a levegő hajnalra.

Pénteken Kecskédenmértük a legerősebb széllökést: délután 4 óra előtt 89 km/órásat, és Gárdonyban is regisztráltunk 88 km/órásat

Az ICI Interaktív Meteorológia széllökéstérképe

A Nyugat-Dunántúl kimaradt a nagy havazásból: Ferőszentmiklóson délután csaknem +2 fok volt, és a kameraképen is jól látszik, hogy ott nem esett mérhető hó. 

Az ICI Interaktív Meteorológia Fertőszentmiklóson elhelyezett mérőállomásának kamerája hómentes területet mutat: a ciklon csapadéka idáig nem ért el március 15-én

Kora délután már csak a Dunától keletre havazott, azonban a folyamatosan erős, viharos erősségű északi szél a már csapadékmentes területeken is nehezítette a közlekedést. A korábban lehullott hóból magas hótorlaszok keletkeztek, a hőérzet pedig rendkívül alacsonyan alakult. A 0, -4 fokot akár 10 fokkal is hidegebbnek lehet ilyenkor érezni. A Tiszántúlon ugyanakkor alig ban légmozgás, szinte szélcsend honol.

Az ICI Interaktív Meteorológia állomáshálózata által mért szélerősségek péntek kora délután (km/óra)

Délelőtt a Dunántúl nyugati szélén már elkezdett vékonyodni, szakadozni a felhőzet. Másutt azonban folyamatosan havazott, az erős északi szél pedig több úton okozott hófúvásokat.

A Sat24 műhol látható tartományban, pénteken délelőtt készült képén kivehető, hogy nyugaton szakadozik a felhőzet, a ciklon azonban beteríti a Kárpát-medence többi részét

Immáron második napja tombol a viharos északi szél a Kárpát-medencében, ami egyúttal sarkvidéki eredetű fagyos levegővel is elárasztotta térségünket. A csütörtök reggelihez képest (az Észak-Dunántúlt kivéve) 9-10 fokkal ébredhettünk hidegebbre, március 15-e reggelén -2, -6 fok között alakult a hajnali órák hőmérséklete.

Az ICI Interaktív Meteorológia péntek reggeli méréseit mutatja a hőtérkép - télies idő uralkodik hazánkban

Akár a keleti, a nyugati, a déli vagy az északi országrészt nézzük, mindenhol kifehéredett a táj, és a nyugati határszél kivételével továbbra is havazik. Közben az erős, gyakran viharos lökésekkel kísért metsző szél sokfelé okoz hófúvásokat, és a hőérzetet is jelentősen csökkenti. Több helyen megállt a közlekedés, utakat zártak le, csak az induljon útnak, akinek feltétlenül szükséges, és ajánlott hólapátot, meleg takarót és élelmet készíteni az autóba!

Hóvihar tombol a Heves megyei tarnaleleszen is: az ICI Interaktív Meteorológia kamerafelvétele akár máshol is készülhetett volna, szinte országosan ez jellemzi március 15-én reggel az időjárást

Békésszentandrás - szakadó hó

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe pénteken reggel

Pécs - erős szél, havazás

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe pénteken reggel

Tokaj - a gólyák szerencsére még nem jöttek vissza: hóvihar várta volna őket a nemzeti ünnepen

Az ICI Interaktív Meteorológia mérőállomásának kameraképe pénteken reggel

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.