Hőség és zivatarok

Az elmúlt napokban frontmentes idő és országszerte tikkasztó hőség volt jellemző. Emellett viszont pénteken és szombaton jó feltételek adódtak zivatarok kialakulásához, amelyek lokálisan nagyobb mennyiségű csapadékot és átmenetileg felfrissülést hoztak a forróság közepette.

A térképen a 24 óra alatt lehulló csapadékösszegek vannak feltüntetve. Látható, hogy Lillafüreden közel 20 mm-t regisztráltak.

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért csapadékmennyiség
2015. június 18-án 8 órától június 19-én 8 óráig

A zivatarok környezetében a szél is többfelé megerősödött, néhol viharossá vált!

Az ICI Interaktív Meteorológia által mért legnagyobb széllökések 2015. június 18-án

Délután helyi idő szerint 14 óra körül a főváros környékén is kialakultak zivatarok, melynek hatására a hőmérséklet itt is rövid idő alatt több fokot zuhant. Kb. 16 órakor a XVIII. kerületet is elérte a zivatar.

Az ICI Interaktív Meteorológia mérései alapján a hőmérséklet alakulása a fővárosban, a XVII. kerületben

 

Délután kezdetben a délnyugati országrészben alakult ki egy zivatarvonal, amely jelentős mennyiségű csapadékot eredményezett a Dunántúli-dombság egyes területein. Zivatarokat észleltek továbbá a Bakony területén, az Északi-középhegység egyes tájain, illetve az Alföld egyes részein is.

Délután többfelé volt zivatar (villámtérkép: blitzortung.org)

 

Délelőtt az Alpokalján már kialakultak zivatarok, melyek hatására a levegő jelentősen lehűlt. A térképen nagyon jól kirajzolódik a csapadékos terület határa.

Az ICI Interaktív Meteorológia hőmérséklet térképe 2015. július 18-án helyi idő szerint 14 órakor

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.