Hóval érkezett a hidegfront az Alpokba

Helyenként 30 centinél is több friss hó hullott annak a hidegfrontnak a nyomában, amely nálunk borongós, esős időt okoz a nyugati országrészben.

A hidegfront, amely nálunk a nyugati megyék borongós időjárást okozza, az Alpokba havazással érkezett. Jellemzően 5-30 centi friss hó hullott, a Zugspitzén (2960 méter) azonban 35 centit mértek. Helyenként 1600 méteren is hullott a hó.

A Zugspitzén egyébként csütörtökön (augusztus 30-án) még 7 fok volt a legmelegebb órákban, másnap azonban már mindössze mínusz 1,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. A klímaadatok szerint augusztus végén 2-3 fok körül alakul az átlagos maximumhőmérséklet a hegycsúcson.

Augusztus 15-25. között egyébként egy meglehetősen meleg periódus volt jellemző a térségben (ez érkezett meg hozzánk is 20-a után egy újabb hőhullám formájában), ekkor gyakran 13,17 fok között, jóval a megszokott felett alakultak a csúcsértékek. A legmelegebb augusztus 19-én volt, akkor 16,7 fokig emelkedett a hőmérséklet, amely majdnem 1 fokra megközelítette a valaha itt mért legmagasabb értéket (17,9 fok, 1957. július 5.). Ez egyébként szezonrekord volt a Zugspitzén idén.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.