Hétvégén beköszönt a kánikula

Csütörtökön jelentősen javul időjárásunk, és száraz, egyre melegebb idő várható az elkövetkező napokban. A hétvégén már országszerte kánikulára van kilátás.

Közép-Európa fölött anticiklon épült ki, ami az elkövetkező napokban keletebbre húzódik, és jó pár napig meghatározza a Kárpát-medence időjárását is. A magas nyomású légköri képződményt leszálló légmozgások jellemzik, így az nem kedvez a felhő- és csapadékképződésnek, csak helyenként alakulhat ki egy-egy frissítő zápor.

Csütörtökön jelentősen javul időjárásunk. Reggel keleten ugyan még sok lesz a felhő, azonban még a délelőtt folyamán csökkenni kezd itt is a felhőzet. Országszerte sok napsütésre számíthatunk, a csúcshőmérséklet 25 fok körül alakul.

A hét hátralévő részében is a napsütés fog dominálni, igazi nyári, strandolásra alkalmas időre számíthatunk. Napról napra melegszik az idő, szombattól már országszerte 30 fok fölött tetőzik a hőmérséklet. A jelenlegi modellszámítások szerint a hőség a jövő héten is kitart, és egyre többfelé közelíti meg a 35 fokot a hőmérséklet. Szerdán néhol még 37 fok sem kizárt. Csütörtökön viszont nyugat felől egy újabb hidegfront közelíti meg a Kárpát-medencét, de ekkor még számottevő enyhülés nem valószínű. A front várhatóan záporokkal, heves zivatarokkal érkezik majd.

A most nyaralni indulóknak tehát kedvez az időjárás, aki a pedig a szabadságot nem mostanra időzítette, az is bátran keresse fel a hétvégén a strandokat. A Balaton és a Velencei-tó átlaghőmérséklete jelenleg 25, 26 fok körül alakul, hétvégén pedig ennél csak kicsivel melegebb lehet. Ugyanakkor ne feledkezzünk meg arról, hogy rendkívül magas lesz az ultraibolya-sugárzás, 15-20 perc alatt leéghetünk magas faktorszámú fényvédő krémek nélkül. 11 és 15 között kerüljük a napozást, húzódjunk árnyékba, nemcsak a leégés, de napszúrás elkerülése végett is.

A napokig tartó hőség megviselheti a szervezetet, főként az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegek és a cukorbetegek veszélyeztettek. Ők inkább a kora reggeli vagy késő esti órákra időzítsék tennivalóikat, napközben ha tehetik, tartózkodjanak légkondicionált helyen. A folyadékpótlásra pedig különösen figyeljenek, legalább napi 2 liter folyadék ajánlott a fokozott izzadás miatt.

Az allergiásoknak pedig rossz hír, hogy a napos, száraz idő kedvez a pollenek elterjedésének.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.