Frontmentes nyári hétvége - Orvosmeteorológia

A pénteki kellemetlen, változékony idő után hétvégére megérkezik az igazi nyár. Jó élettani hatásokra, de magas UV-sugárzásra készülhetünk.

Pénteken kettősfronti hatás terheli szervezetünket. Fejfájás, fáradékonyság, lehangoltság, vagy egyeseknél épp ingerlékenység léphet fel. A melegfrontra érzékenyeknél a gyulladásos jellegű panaszok erősödhetnek. Ezek megelőzésére már előző nap érdemes növelni a B2-, K- és P-vitamin mennyiségét, illetve lúgos kémhatású ételek fogyasztásával felkészíteni a szervezetet az időjárási paraméterek változásaira. A hangulatingadozások elkerülésére fogyasszunk sok folyadékot, és időnként relaxáljunk pár percet.

Szombaton nem várható fronthatás, napos, száraz időre van kilátás. Ha tehetjük, mindenképpen szervezzünk szabadtéri programokat, szervezetünknek szüksége van a feltöltődésre a csapadékos, borongós időszak után. Azonban ha erdei sétát tervezünk, érdemes figyelni a tájékoztatásokat, mert több hegyvidéki kirándulóhely veszélyessé vált a sok eső miatt. A levegő porszintje és a légszennyezettség a sok csapadéknak köszönhetően igen alacsony, és ugyanez igaz a pollenszint esetében is. A csapadékos idő az allergiásoknak kedvezett igazán.

Vasárnap folytatódik a nyárias, frontmentes idő, tovább melegszik a levegő, alig lesz felhő az égen. Viseljünk természetes anyagokból készült, lenge ruhákat, hiszen a hőmérsékletek helyenként már a 30 fokot is megközelíthetik. Az erős napfény azonban veszélyes, mert magas lesz az UV-sugárzás. Az érzékeny bőrűek ne tartózkodjanak sokáig a napon, illetve használjanak magas faktorszámú fényvédő krémet. Érdemes kalapot vagy kendőt használni a napszúrás ellen.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.