Folyóinkat, tavainkat is érinti a szárazság

A Tisza több mérőállomásán közel rekord alacsony a vízszint, a Balatonnál alig fél méter az átlagmagasság. A Velencei-tó vízszintje is átlag alatti, míg a Fertő-tavon jobb a helyzet.

A Tisza felső szakaszán több vízmérő állomáson is a valaha mért legkisebb vízszint közelébe csökkent a vízállás. Ez leginkább a tiszabecsi, a tivadari, a záhonyi és a szolnoki vízmércéket érinti, ahol augusztus 11 és 18 között 20-30 centimérre közelítette meg a vízállás a minimum rekordokat.

Emellett, kevesebb, mint 10 centiméter választja el a rekord alacsony vízállástól a Szamost Csengernél és a Marost Makónál, és a napokban kicsivel tovább csökkenhet a vízszint a folyókon a hidrológiai előrejelzések szerint.

Tavaink közül a Balaton szenvedi meg leginkább a szárazságot - a nyaralók nagy bánatára.  Az átlagos vízállás mindössze 51-53 cm, ami, noha igen alacsony, nem példátlan. 2003-ban alig 23 cm-es volt a vízszint. Az alacsony vízállás és partok mentén elszaporodott békanyál ellenére a víz jó minőségű.


A csopaki strand, forrás: balcsi.net

A Velencei-tó vízszintje jelenleg mintegy fél méterrel marad el az éves átlagtól, Agárdnál 114 cm-t mérnek.

A Fertő-tónál jobb a helyzet, Fertőrákosnál 50 cm körül alakul a vízszint, ami 6 centiméterrel haladja meg a sokévi átlagot. Ez részben köszönhető annak, hogy a térség egyes mérőállomásain júliusban kiugróan sok csapadék hullott. Mosonmagyaróváron például mintegy 186, Sopronban 222, Fertőrákoson 234 mm-t regisztráltak a hónapban - az átlagos havi összegek kb. 2-3,5-szeresét.

Ezzel szemben például Szolnoknál ugyanez idő alatt a szokásos havi csapadékmennyiségnek kevesebb, mint a fele hullott le (kb. 21 mm), és a siófoki mérőállomás adatai is átlag alatt maradtak (kb. 39 mm) - de természetesen, a határainkon túl eső vízgyűjtő területek csapadéka is befolyásolja pl. a tiszai vízállásokat.

Az előttünk álló egy hétben csapadék hazánk területén szinte egyáltalán nem valószínű, bár a jövő hét folyamán egy-egy zápor, zivatar azért kialakulhat majd. A fokozódó hőségben pedig intenzív párolgás várható. A Kárpát-medence többi részén is hasonlóak a kilátások.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Lesújtó szürkeség…
A napot már régóta nem láttuk. Reggel kinézünk az ablakon, szürkeség van és köd, ami alapvetően meghatározza az aznapi hangulatunkat.