Felhőszakadás is volt csütörtök este

Csütörtök délután egyszerre több helyen jelentek meg zivatarok az országban. Este helyenként felhőszakadás is előfordult, és átmenetileg viharossá fokozódott a szél.

Naplemente után az ország nyugati és keleti részén egy-egy összefüggő, sok cellából álló zivataros objektum alakult ki, amelynek vízszintes kiterjedése elérte az 50-100 km. Többfelé volt felhőszakadás. Körmenden rövid idő alatt 17 mm csapadék hullott, az Alföld északi részén pedig olyan hely is volt, ahol közel 30 mm esett a több hullámban érkező intenzív záporeső során. A Balatoni zivatarokat 60-80 km/órás széllökések kísérték.

A keleti és balatoni zivatargócok mellett hét óra előtt egy szupercella közelítette meg a délnyugati határszélt. (A szupercella egy nagyjából 20-30 km átmérőjű viharobjektum, amelyben függőleges tengelyű örvénylés figyelhető meg. A tornádók nagy része szupercellához köthető.)

Meggyorsította a sötétedést Szentgotthárdon a közelben keletkező szupercella (idojaras.hu videó)

Az első gyenge zivatarok csütörtök délután négy óra tájékán érték el a nyugati határt Sopron környékén. Később a fővárostól keletre jelent meg egy másik zivatargóc, amely kelet felé vonult. A zivatarok harmadik gócpontja a Balaton nyugati szélén keletkezett, és a tó felett kelet felé haladt.

Zivatarok vonulnak a Balaton felett (idojaras.hu videó)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.