Fejfájás, szédülés, ízületi panaszok – humánmeteorológia

Marad a változékony idő. A front érzékenyekre nehéz napok várnak. Az egyre hűvösebb levegő főleg az ízületi panaszokkal küzdők fájdalmai erősítheti, a fejfájósok csütörtökön és pénteken számíthatnak intenzívebb panaszokra. A hirtelen változó időjárás szinte mindenki szervezetét megterhelheti.

Csütörtökön gyenge hidegfronti hatás várható, az elmúlt napokhoz képest pár fokkal hűvösebb lesz. Az élénk szélben több-kevesebb napsütésre is számíthatunk. Már csak északon, északkeleten lesz csapadék. A fronthatás miatt görcsös ízületi panaszok erősödhetnek, illetve vérnyomáscsökkenésre, aluszékonyságra számíthatunk. Táplálkozásunkban figyeljünk a magnézium, kálium, és a C-vitamin bevitelére. Az éjszakai hőmérsékletek egyre alacsonyabbak lesznek, a hét végére visszatér a talajmenti fagy is. Az egyre hűvösödő idő nem csak a szabadban dolgozókat teszi próbára, hanem az utcán élőkre is fokozott terhelést ró. Ne menjünk el mellettük, szükség esetén hívjunk segítséget.

A légszennyezettség és a szálló por koncentrációja a Tiszántúlon alacsony, máshol közepes mértékű, és a következő napokban tovább csökken.

Pénteken országszerte szükség lesz az esernyőkre. A kettősfronti hatás mellett az erős délnyugati széllel meleg, nedvességben gazdag légtömegek áramlanak hazánk felé, ami tovább fokozza a panaszokat. Szédülés, fejfájás, ízületi panaszok, görcsös fájdalmak megjelenésére lehet számítani. Ajánlott a meleg italok fogyasztása mellett odafigyelni a vitamin és ásványi anyagok bevitelére is. A hét végére változékony lesz az idő, szombaton még eső is várható, vasárnap javul az idő, szabadtéri programokat is érdemes tervezni. Az egész heti stressz feloldására kiváló módszer egy aromafürdő, a kellemesen meleg vízbe cseppentsünk néhány csepp citromolajat. Erre a célra kizárólag a gyógynövény boltokban kapható minőségi aromaolajat szabad használni.

Szombaton a délelőtti órákban többfelé lehet eső, de délutántól felszakadozik a felhőzet, és több órás napsütésre lehet számítani. Melegfronti hatás okozhat fejfájást, koncentrációs zavarokat. Ma még inkább fedett helyre érdemes programot szervezni, de vasárnapra akár kiadós sétára, kirándulásra is alkalmas lesz az idő.

További időjárás-érzékenységgel kapcsolatos kérdéseire a www.meteoklinika.hu oldalon kaphat választ.

Hírek, érdekességek

Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.