Eső és havazás a sípályákon - hétvégi sí-körkép

Csak néhány hazai sípályán lehet a hétvégén nem túl jó minőségű pályán síelni. Határainkon kívül is vegyes kép fogad, de ki lehet fogni jó pályákat.

A hazai sípályák közül az Eplényi és a mátrai pályákon meg lehet próbálkozni a síeléssel a hétvégén, sőt akár még Nagy-Hideg-hegyen is találhatunk sportolásra minimálisan alkalmas havat. A pályák minősége nem túl jó, a hó kásás, a pénteki nagy esők tovább rontják a helyzetet. Péntek éjszaka azonban az Északi-középhegység magasabb részein az eső havazásba vált át, és akár 5 centinél is több friss hó eshet a kásás alapra. Szombaton a 700 méternél magasabban fekvő pályákon egész nap fagyni fog, de vasárnap már ismét a kora tavaszi enyheség lesz a jellemző.

Szlovákiában a Magas- és Alacsony-Tátrában 1500 méter felett pénteken tisztán havazás várható, a friss hóréteg vastagsága elérheti a 15 centit, így itt igazi sí-hétvégét hoz az időjárás. Az alacsonyabban fekvő pályákon - mint például Donovalyban - már kissé rosszabb a helyzet, mert ott a csapadék eleinte eső formájában hullik le.

Ausztria középső vidékén már péntek délután kiadós havazás várható, szombaton pedig napsütésben lehet majd síelni. Vasárnap azonban még kétezer méteren is olvadás várható, romlik a hóminőség.

A svájci, az olasz és a francia síterepeken péntek reggel helyenként jelentős mennyiségű hó hullott, általában kedvezőek a feltételek. Érdemes a magasabban fekvő pályákat választani, mert vasárnap 1500-1700 magasságban is kisebb olvadásra számíthatunk.

Jövő hét keddtől tartósabb lehűlés kezdődik Közép-Európában, így még a hazai - különösen a hóágyúval ellátott - pályákon is sokat javulhatnak a síelés feltételei.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
Előre jelezhetők a trópusi erdőtüzek?
Kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a tengerfelszín hőmérséklete összefügg az egyenlítői övben fellobbanó erdőtüzekkel.