Erzsébet napi időjóslás

November 19-e Erzsébet napja, a népi megfigyelések pedig jeles napként tartják nyilván Katalin nappal együtt.

A régi időkben az emberek nem nagyon tudtak másra hagyatkozni az időjárás előrejelzését illetően, mint a saját tapasztalataikra, megfigyeléseikre. 

November 19-re, Erzsébet napjára is egy téljövendölő jóslat vonatkozik: a regula szerint az eső ezen a napon enyhe telet jelent, míg ha ekkor havazik, akkor a karácsony is fehérnek ígérkezik. Vagyis amilyen az idő ezen a napon, olyan lesz karácsonykor is. Idén a havazás nem valósul meg, azonban az eső már eleredhet az esti órákban a Dunántúlon, így arrafelé eszerint nem kell kemény téltől tartani. A népi megfigyelések szerint gyakran ezen a napon esik le az első hó a télen - 2013-ban ez most nem következett be.

Katalin napja november 25-e, azaz jövő hétfő. A mondás szerint "ha Katalin kopog, karácsony locsog", vagyis ha téli, fagyos az idő, akkor karácsonykor enyhébb, esős időre számíthatunk. Egy másik mondás szerint "amilyen Katalin napja, olyan lesz a január".

Ugyan még viszonylag messze van, de a jelenlegi számítások szerint egy erős hidegfront érkezhet ilyentájt hazánkba, aminek köszönhetően akár hópelyhek is megjelenhetnek majd a nyugati országrészben. Ennek a regula szerint viszont az az ára, hogy a karácsony nem feltétlenül lesz havas. 

Az ICI Interaktív Meteorológia Bácsalmáson kihelyezett mérőműszerének kamerája arról tanúskodik, hogy a népi hagyomány szerint nem lesz hó karácsonykor...

 

 

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.