Erőteljes melegedéssel kezdődik az új év

Eddig igazi télben még nem volt részünk, hó is alig hullott. Úgy tűnik, a tél 2012-ben is tovább várat magára.

Szilveszter estéjére többórás napsütés mellett készülhetünk: az ország nagyobbik részén felhő is alig van az égen, igaz, a Tiszántúlon többfelé borongós, ködös az idő. A nyugodt időjárás éjszaka is kitart, de nyugat felől már elkezd megnövekedni a felhőzet, és a hajnali, kora reggeli órákban a Kisalföld térségében kisebb havas eső, eső, esetleg ónos eső hullhat. Másutt száraz marad az idő, csupán az északkeleti határszélen lehet szitálás, hószállingózás.

Hajnalban meglehetősen hidegre készülhetünk: az Északi-középhegység térségében -7 fokig is hűlhet a levegő. A Tiszántúlon és Közép-Magyarországon -5, -2 fok lesz jellemző (a főváros térségében -4, -3 fokos minimumra lehet számítani), míg a legenyhébb idő a Dunántúlon várható, ahol általában -2, -1 fokig süllyed a hőmérséklet.

Az éjszakai felhősödést egy melegfront okozza, aminek hatására borúsan veszi kezdetét az új év, de csapadékra csak az északi megyékben kell számítani - északnyugaton eső, északkeleten havas eső, hó formájában. 2012 első napjaiban nagyjából 1500 méteren mintegy 10 fokkal melegebb légtömeg áramlik a Kárpát-medencébe, aminek köszönhetően a felszín közelében is előfordulhatnak majd 10 fok körüli, tavaszias értékek. Ennek ellenére csak kevés napsütésben bízhatunk, és szerdán sokfelé esős időre van kilátás. A hét második felében több hullámban már ismét hidegebb légtömegek érkeznek, de továbbra is várhatóan az átlag fölött alakul a hőmérséklet.

Boldog Új Évet kívánunk minden kedves olvasónknak!

A GFS modell ún. ensemble, vagy fáklyadiagramján jól látszódik az erőteljes, 10 fokos melegedés kb. 1500 méter magasan (a 850 hPa-os nyomási szinten). Január 3-tól több hullámban lehűlés kezdődik, de innentől igen bizonytalanná válik az előrejelzés.
(forrás: wetterzentrale.de)

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.