Erős lehűlés vet véget a késő nyári melegnek

Szombaton melegrekordok dőltek, többfelé 25 fok fölé melegedett délután a levegő. A következő hétvégén néhol ennél 20 fokkal is hidegebb lehet.

A mögöttünk álló hétvégén tetőzött a vénasszonyok nyara, olyannyira, hogy szombaton országos és budapesti melegrekord is dőlt. Helyenként ugyan makacs ködfelhő szabott gátat a melegedésnek, a Kárpát-medence nagy részén azonban kellemes, napfényes kirándulóidőnek örülhettünk.

Az enyhe idő azonban már nem tart sokáig: a hétvégéig napról napra csökken valamelyest a délutáni csúcshőmérséklet, egyre változékonyabbá is válnak a napok. A hétvégén pedig néhol ízelítőt kaphatunk a télből is, habár még elég nagy a bizonytalanság az előrejelzést illetőleg.

Mindenesetre először egy markáns ciklon hidegfrontja érkezik majd szombat tájékán észak, északnyugat felől, mely erős, olykor viharos széllel igencsak hideg levegőt és sok csapadékot hozhat térségünkbe. A csapadék nagy része eső formájában várható, de a északon, és a magasabban fekvő tájakon, hegységeinkben havas eső, néhol havazás is kialakulhat. Vasárnapra már szűnik a csapadék, ekkor futó záporok, a hegyekben havas eső és hózáporok alakulhatnak ki, de szombaton jelentősebb csapadék is hullhat.

Ezt követően vasárnap többfelé még az 5 (!) fokot sem éri majd el a délutáni csúcshőmérséklet - ez mintegy 20 fokos csökkenés egy hét alatt.

Az előrejelzések a hétvége közeledtével egyre pontosabbá válnak, érdemes figyelemmel kísérni a prognózisokat, ugyanis szervezetünket is nagyon megterhelheti a hirtelen jött változás.

Hírek, érdekességek

trópusi táj
Meglepő, hogy honnan származik a szennyező műanyagok nagy arány a természetben! Nem is hinnénk, hogy a ruházatunk használatával is szennyezzük a környezetet!
Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.