Elindult az idei pollenszezon!

Idén február közepén elkezdődött a pollenszezon, ráadásul egyes virágporok már tüneteket okozó mennyiségben vannak jelen a levegőben. Ezt egyébként a hetek óta tartó, átlagosnál enyhébb időjárásnak köszönhetjük, a növények tehát úgy tűnik, idén hamarabb térnek magukhoz.

2015-ben már februárban megkezdődött a pollenszezon! A jelenlegi információnk alapján ráadásul sokfelé már tüneteket okozó mennyiség is található az országban. A mogyoró virágzása mellett már az égerfa, a tiszafa és a ciprusfa is szórja a pollenjeit. A gombaspóra koncentrációja országszerte alacsony.

 

Várható pollenkoncentráció 2015. február 19-re. Forrás: www.meteoklinika.hu

Ahogyan az a fenti képen is látható, a mogyoró a Dunántúlon és a Tiszántúl déli részén, az égerfa pedig csak a Dunántúlon van jelen közepes koncentrációban. Ez azt jelenti, hogy az alacsony koncentrációval ellentétben már a fokozottan allergiások körében jelentkezhetnek szénanáthás tünetek. íme egy pár tipp az allergiásoknak:

- Étrendjéből hagyja ki a tej rendszeres fogyasztását!

- Zavaró allergiás tünetek esetén hazaérkezéskor rögtön cserélje le ruháját!

- Ágyneműjét a szokottnál gyakrabban cserélje!

A további napokban várhatóan a képen látható mogyoró pollenkoncentrációja is országos viszonylatban fokozódik, azonban a gombaspóra koncentrációja a száraz időnek köszönhetően számottevően nem változik. Ha szeretne felkészülni a pollenszezonra, esetleg legyengült az immunrendszere, kattintson ide!

Hírek, érdekességek

Csernobil_alhir_sugarzas
Rémisztő hírek terjengnek a világhálón, miszerint a mai napon a csernobili erdőtűz porfelhője elérheti hazánkat. Ebben a cikkben leírjuk, hogy mi igaz ebből a hírből.
HUSVET_IDOJARAS
Javában zajlik a tavasz 20 fok feletti hőmrsékleti értékeket mérhetünk országszerte. Sajnos nem sokáig örülhetünk, ugyanis a jövő hét elején jeletős változás jön! Az idei húsvéti locsolást az időjárás biztosítja!
A napokon át tartó szürke, fényszegény időjárásnak nagyon komoly következményei lehetnek. Sokan tapasztalnak orvosmeteorológiai tüneteket, fáradtak, a reflexek tompák, megnő a reakció idő.
frontérzékenység és időjárás
Frontérzékenységtől szenved az emberek több, mint 70%-a, 30%, aki időjárásbeteg.